Kolumni: Marginaalista maailmalle

Anne Leinonen
usvazine@gmail.com
Viime viikonloppuna vietettiin Helsingin messukeskuksessa maailman suurinta tieteis- ja fantasiakirjallisuustapahtumaa, Worldcon75:ttä. Tapahtuman saaminen Suomeen oli kymmenen vuoden pitkäjänteisen työn tulos, ja niin mainostaminen ympäri maailmaa kuin työ paikan päällä tehtiin vapaaehtoisvoimin.
Messukeskuksen vahtimestaripalveluja lukuun ottamatta muu työvoima oli rekrytoitu jäsenmaksun maksaneista osallistujista: niin järjestyksenvalvojat, ohjelmissa esiintyneet panelistit kuin luennoitsijatkin. Suurin osa paikalle tulijoista halusikin auttaa myös paikan päällä.

Tapahtuman menestys tuli yllätyksenä järjestäjille. 3 500 osallistujan sijaan kävijöitä oli lopulta yli puolet enemmän ja aluksi tilat ruuhkautuivat niin, että moni jonottaja jäi ohjelmanumeroiden ulkopuolelle. Organisaatio mukautui tilanteeseen, rajoitti päiväpassien myyntiä ja vuokrasi lisätiloja. Tiedottaminen toimi notkeasti somessa.
Suomalainen tieteis- ja fantasiakirjallisuus on ollut pitkään kulttuurikentällä altavastaajan asemassa, mutta nyt se pääsi kerrankin arvoiselleen paikalle. Hyvin erilaiset mediat kuten kirjallisuus, elokuvat, televisiosarjat, pelit, sarjakuvat ja kuvataiteet olivat läsnä tasa-arvoisina toisiaan täydentäen.

Tapahtuman aiheuttama piristysruiske tulee kantamaan suomalaista harrastajakuntaa kuin myös ammattilaisia pitkän aikaa. Hetken aikaa suomalainen luovuus oli yli 50:stä maasta tulleiden ihmisten huomion keskipisteenä - Kiinastakin oli lähes sadan hengen delegaatio rakentamassa kontakteja.
Mikä oivallinen tilaisuus näyttää suomalaista osaamista muunmaalaisille! Tapahtuma todellakin toi maailman hetkeksi Suomeen.

Kirjoittaja on mikkeliläinen kirjailija ja tuottaja.

Anssi Mehtälä

Anssi Mehtälä

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.