Päätoimittajalta: Terveisiä Ferrari-miehelle

Toimitus meni retkuun, vaikka hirvensalmelaismiehen uskomatonta tarinaa olisi pitänyt osata epäillä. Käymme asian läpi ja koetamme oppia, jotta vastaava ei toistu, kirjoittaa päätoimittaja Timo Laitakari.

Päätoimittajalta: Terveisiä Ferrari-miehelle

Jos juttu on liian uskomaton ollakseen totta, se yleensä ei ole totta. Tämä tuli taas todistettua.

Länsi-Savo kertoi helmikuun 8. päivänä näyttävästi hirvensalmelaisen miehen saamasta unelmatyöstä Ferrarin tehtaalla Italiassa. Tarinaan liittyi runsasta matkustelua, teknisiä innovaatioita ja hienoja autoja.

Perjantaina Yle kertoi, ettei mitään työpaikkaa ollutkaan. Kyse oli huijauksesta.

Selvitimme itsekin asiaa, ja pakko se on myöntää: julkaisimme täysin perättömän jutun. Harmittaa ja hävettää. Pyydän lukijoilta anteeksi.

Se ei lohduta, että saman ”uutisen” olivat ennen meitä uskoneet Erikoissanomat ja Yleisradio. Journalistin ohjeiden mukaan ”tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin — myös silloin kun ne on aikaisemmin julkaistu”.

Median perässä myös ainakin kunta osti saman tarinan ja teki yhteistyödiilin ”Ferrari-miehen” kanssa.

Epärationaalinen lööperin puhuminen ei niin sanotusti näy tutkassa.

Jälkikäteen on helppo sanoa, että tarina oli läpinäkyvän uskomaton. Miksi Hirvensalmen miehen puheet silti menivät läpi?

Ensinnäkin hän oli lehdelle entuudestaan tuttu, asiallisesti käyttäytyvä, autourheilun parissa toiminut paikkakuntalainen mies. Lähtökohtaisesti otamme ihmisten puheet vakavasti, jos mikään ei viittaa siihen, että pitäisi epäillä.

Lisäksi tarina oli onnellinen. Vaikka lehtiä ja toimittajia syytetään kielteisyydestä, kyllähän mekin rakastamme onnellisia käänteitä ja yllättävää menestystä.

Toimittajia pidetään ammattiepäilijöinä, mutta epärationaalinen lööperin puhuminen ei niin sanotusti näy tutkassa. On vaikea uskoa, että kukaan kertoisi näin isoja valheita ilman mitään näkyvää motiivia ja vieläpä niin, että kiinni jää väistämättä.

Näillä pohdinnoilla en halua puolustella tekemisiämme. Länsi-Savon toimituksessa tapaus johtaa vakavaan itsetutkiskeluun. Käymme asian opetukset läpi ja koetamme muuttaa prosessejamme, jotta vastaava ei toistu.

Sokka oli itse rakentanut raketin Riistavedellä. Koeajolla sattui onnettomuus.

Ferrari-miehen tapaus tuo mieleen Mikkelissä ennen sotia syntyneen Silvo Sokan rakettimatkan 71 vuotta sitten.

Sekä Suomen lehdissä että kansainvälisissäkin kerrottiin 17-vuotiaan nuorukaisen hämmästyttävästä lennosta, joka päättyi Suontee-järveen.

Sokka oli itse rakentanut raketin Riistavedellä. Koeajolla sattui onnettomuus, ja raketti räjähti. Lentäjä löytyi likomärkänä talon pihalta.

Syntyi mediamylläkkä, jonka aikana Sokkaa muun muassa juhlittiin nuorena keksijänerona ja toisaalta pelättiin suurvaltaselkkausta.

Parin päivän jälkeen Sokka murtui. Hän kertoi keksineensä kaiken itse.

Mitään kovin järjellistä motiivia teolle ei ilmennyt. Nuorukainen oli kokenut vaikeuksia kotonaan ja suunnitteli karkumatkaa etelään.

Tempaus ei osoittautunut Sokalle ja hänen perheelleen miksikään ilon lähteeksi. Julkisuus toi nöyryytyksen. Perhe vaihtoi sukunimeä ja vaikeni häpeästä vuosikymmeniksi.

Pidetään lippu korkealla ja jatketaan normaalia elämää.

Emme ole enää tavoittaneet Ferrari-miestä, enkä tarkemmin tiedä, mitä on hänen tarinansa taustalla. Ehkä se ei lehtiin kuulukaan.

Vaikka koko tapauksessa on vahva komediallinen leima, tarkempi katsanto paljastanee tragediankin aineksia.

Tuskin tempauksesta nimittäin mitään kovin myönteisiä seuraamuksia tekijälle tai hänen lähipiirilleen koituu.

Terveisiä siis Hirvensalmelle — sekä asianosaisille että sivullisille. Pidetään lippu korkealla ja jatketaan normaalia elämää.

Mediamylläkästä huolimatta mitään kovin vakavaa ei toistaiseksi ole sattunut.

Kirjoittaja on Länsi-Savon vastaava päätoimittaja.