Kolumni: Moni mikkeliläinen lapsi opiskelee nyt tai kohta parakissa — Rantakylän yhtenäiskoulun ysiluokkalainen kertoo, millaista se on

Me olemme joutuneet olemaan remontin keskellä melkein koko yläkoulun ajan, kirjoittaa Tilda Immonen.

Tilda Immonen

Minä ja muut Rantakylän yhtenäiskoulun oppilaat olemme joutuneet muuttamaan homevaurion ja remontin takia parakkeihin. Koulunkäynti on tämän takia muuttunut paljon.

On hienoa, että koulun oppilaat saavat uuden koulun. Edellinen rapistui silmissä, ja sisäilmakin oli huono.

Yhdeksännen luokan oppilaat eivät kuitenkaan pääse opiskelemaan uudessa koulussa kuin muutaman kuukauden, koska uusi koulu valmistuu vasta ensi keväänä. Lisäksi me olemme joutuneet olemaan remontin keskellä melkein koko yläkoulun ajan.

Usein talvisin parakeissa on kylmä. Kesällä taas on niin lämmin, että on sama tunnelma kuin lumiukolla auringonpaisteessa.

Välituntialuettakin on vähän, joten useimmat menevät sisälle, jossa on huono ilma ja paljon hälinää. Kun välitunnit vietetään sisällä istuen ja puhelinta räpläten, tunnilla on vähemmän energiaa, mikä vaikuttaa opiskeluun ja sen kautta arvosanoihin.

Joskus kuitenkin parakkien ovet ovat lukossa ja välillä joutuu olla kovallakin pakkasella ulkona. Mutta niin se menee uudessakin koulussa. Sillä aikaa kun oppilaat seisovat pakkasessa, opettajat istuvat sisällä ja juovat kahvia.
Opiskelua vaikeuttaa joskus myös se, jos oma istumapaikka on parakin tukipylvään takana, josta on huono näköyhteys taululle.

Pitää vain ajatella positiivisesti. Vaikka parakit ovat pieniä ja aika ahtaita, suurin osa oppilaista on ollut ihan positiivisella mielellä.

Itsekin yritän ajatella mahdollisimman positiivisesti, mutta joskus ärsyttää eikä jaksaisi enää millään opiskella parakeissa ja motivaatio laskee. Opettajatkin yrittävät pysyä positiivisena ja kannustavina.

Vaikka olosuhteet ovatkin välillä huonot, opiskelu onnistuu silti yllättävän hyvin. Onneksi muut nykyiset ja myös tulevat oppilaat pääsevät opiskelemaan uusiin tiloihin.

Kirjoittaja on yhdeksäsluokkalainen tet-harjoittelija Rantakylän yhtenäiskoulusta.

Tilda Immonen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet