Kolumni: Sote-väen epävarmuus jatkuu, mikkeliläishoitaja kertoo arjestaan esimerkin: Omainen valitti, että potilaan hampaista ei ole huolehdittu kolmeen viikkoon —  Hoitajat eivät erikseen kirjanneet niiden pesemistä

Jälleen lykkääntynyt sote- ja maakuntauudistus aiheuttaa sote-väelle tuskaa. Päättäjät puhuvat epämääräistä sote-kieltä, josta ei ota Erkkikään selvää ja joka ei vastaa hoitajien arkea, kirjoittaa Länsi-Savon toimittaja Tiina Saari.

Tiina Saari
Tiina Saari

Työ on selviytymistä päivästä ja yöstä toiseen. Välillä tekee mieli lyödä hanskat tiskiin.

Vaikuttaa siltä, että eteläsavolaiset hoitajat pakenevat sosiaali- ja terveysalan hommista. Jälleen lykkääntynyt sote- ja maakuntauudistus aiheuttaa sote-väelle tuskaa. Turhautunut epävarmuus vain jatkuu ja stressi kuluttaa.

Kun julkisella sektorilla kiristetään nyöriä ja pärjätään mahdollisimman vähällä, työtaakka kaatuu hoitajien niskaan. Turvallisuusriskit lisääntyvät niin asiakkailla kuin työntekijöillä.

Jotkut mikkeliläishoitajat kokevat, että potilastietojen sähköinen kirjaaminen on pois itse potilaiden hoidosta.

Erään hoitajan mukaan Mikkelin keskussairaalassa hoidetun vuodepotilaan omainen teki valituksen valvovalle viranomaiselle siitä, että hoitajat eivät ole huolehtineet potilaan hammashygieniasta kolmeen viikkoon.

Hoitaja toteaa, että hampaat oli pesty joka päivä, mutta hoitajat eivät vain olleet kirjanneet sitä erikseen potilaan tietoihin.

— Nykyään ajatellaan, että jos ei ole kirjattu, ei ole hoidettu.

Tutkimus: Yli kolmasosa suomalaisista hoivatyön ammattilaisista harkitsee työnsä lopettamista työolosuhteiden heikentymisen vuoksi

Suomen terveydenhuollon laatu ja tulokset ovat kansainvälisen tutkimuksen mukaan maailman parhaat ja kustannukset vertailumaita pienemmät, kertoi aikakauslehti The Lancet tällä viikolla.

Silti tuoreen Nordcare2-tutkimushankkeen raportin mukaan yli kolmasosa suomalaisista hoivatyön ammattilaisista harkitsee työnsä lopettamista työolosuhteiden heikentymisen vuoksi. Jopa 40 prosenttia työntekijöistä ei haluaisi itse ottaa vastaan oman yksikkönsä tarjoamaa hoitoa.

Väkivallan uhka ja seksuaalinen häirintä ovat Suomen koti- ja laitoshoidossa yleisempiä kuin muissa Pohjoismaissa. Laitoshoitomme henkilökuntamitoitus on verrattain matalin.

Työntekijöiden riittämättömyyden tunteet ja ylityöt ovat lisääntyneet, mutta vaikutusmahdollisuudet ja esimiehiltä saatu tuki ovat heikentyneet.

Voittoa tavoittelevat hoivajätit haluavat hoitaa heitä, joiden hoito on edullista

Sote-uudistuksemme tavoitteena oli alkujaan palveluiden saatavuuden ja yhdenvertaisuuden parantaminen sekä kustannusten hillintä.

Etelä-Savossa ikääntyvät asiakkaat ovat yhä huonokuntoisempia. Silti sote-markkinoista kilpailevat hoivakodit tarjoavat erityisesti kevyttä palveluasumista, joka on suunnattu vielä hyväkuntoisille, tuetusti pärjääville vanhuksille.

Tehostetussa palveluasumisessa puolestaan henkilökunta on paikalla ympärivuorokautisesti, mikä lisää palveluntuottajan henkilöstökuluja.

Voittoa tavoittelevat hoivajätit haluavat hoitaa heitä, joiden hoito on edullista.

Sote-johtajien ja työntekijöiden välillä näyttää usein olevan syvä kuilu

Yksityisen puolen työpaikat vetävät hoitajia puoleensa yhä enemmän. Niillä pitäisi olla varaa tarjota tasapainoisia työolosuhteita.

Monet hoitotyöntekijät kokevat, että he eivät tule kuulluiksi. Sote-johtajien ja työntekijöiden välillä näyttää usein olevan syvä kuilu. Päättäjät puhuvat epämääräistä sote-kieltä, josta ei ota Erkkikään selvää ja joka ei vastaa hoitajien arkea.

Koska Mikkelin seudulla alkaa olla hoitajapula, työolosuhteita kannattaisi viimein parantaa. Moni hoitaja näkee, että työmotivaatiota lisäävät muun muassa tasapuolinen johtaminen ja kokemus siitä, että esimiehet puuttuvat työn epäkohtiin.

Pitäisikö myös sote-uudistuksessa kuunnella nykyistä enemmän hoitotyöläisiä?

Kirjoittaja on Länsi-Savon uutistoimittaja.

tiina.saari@lansi-savo.fi