Kolumni: Naistenpäivä on tekopyhyyden huippu

Samaan aikaan kun Suomessa tasa-arvolle on viitattu kintaalla, esimerkiksi Ruotsissa on päätetty maailman ensimmäisestä feministisestä hallitusohjelmasta, muistuttaa Jani Savolainen.

Viime viikolla vietettiin tekopyhyyden juhlaa, naistenpäivää.
Ainakin omassa sosiaalisen median kuplassani kaikki halusivat päästä kertomaan sen, miten arvokkaita naiset ovat. Myös kaupat ja kuntosalit lähtivät leikkiin jakamalla naisille ruusuja.

Mutta kun vuorokausi vaihtui, oli kaikki ennallaan.
Jäljelle ei jäänyt sanoja eikä tekoja, ainoastaan naisten miehiä heikompi asema. Pienempi palkka, seksuaalinen väkivalta, esineellistäminen sekä syrjintä niin arjessa kuin työelämässäkin.

Suomessa tuudittaudutaan usein siihen, että me muka olisimme jo tasa-arvon mallimaa. Menneisyydessä ehkä olimme, mutta emme enää.
Juha Sipilän hallitus on ensimmäinen 25 vuoteen, joka ei ole asettanut tasa-arvopoliittisia tavoitteita. Hallitusohjelman yksiselitteinen kirjaus ”naiset ja miehet ovat Suomessa tasa-arvoisia” kertoo ongelmasta paljon. Nyt mokaa yritetään paikata rääpimällä kasaan vaikutusarviota muun muassa sote-uudistuksen ja eri sukupuolten yhtälöistä.
Samaan aikaan kun Suomessa tasa-arvolle on viitattu kintaalla, esimerkiksi Ruotsissa on päätetty maailman ensimmäisestä feministisestä hallitusohjelmasta. Tasa-arvo ihmisten, ei pelkästään miesten ja naisten, välillä on yksi ruotsalaisten kärkihankkeista.

Ymmärrän hyvin, miksi naisia selvästi miehiä enemmän kurittava yhteiskuntasopimus on aiheuttanut närää. Jos Suomi olisi oikeasti tasa-arvoinen maa, ei näin räikeästi naisia syrjiviä päätöksiä pystyttäisi edes tekemään. Tai pystyttäisiin, mutta silloin päätöstekstiin olisi reippaasti kirjoitettava, että naisten palkkaa leikataan enemmän kuin miesten.
Nykymenoa katsellessa tosin sekään ei tuntuisi tulevaisuudessa mahdottomalta ajatukselta. Jotta siltä vältytään, se vaatii kaikilta vähemmän tekopyhää puhetta ja enemmän oikeita tekoja.

Jani Savolainen

Kirjoittaja on Skotlannissa asuva juvalaislähtöinen toimittaja.

Anssi Mehtälä

Anssi Mehtälä