Päätoimittajalta: Tahtoa on enemmän kuin tolkkua – Satu Taavitsainen syyttää trumppilaisuudesta mutta sortuu siihen itse

Mediaa sopii aina kritisoida, jos sen tekee asiallisesti. Kun kantaa huolta toimivasta demokratiasta, oman toiminnan arviointia ei pidä unohtaa, kirjoittaa päätoimittaja Timo Laitakari.

Päätoimittajalta: Tahtoa on enemmän kuin tolkkua – Satu Taavitsainen syyttää trumppilaisuudesta mutta sortuu siihen itse

Donald Trumpin valtakauden päättyminen sekasortoon herätti monet poliitikot ruotimaan syitä ja seurauksia.

Yhden erikoisimmista analyyseista olen lukenut Satu Taavitsaisen Facebook-sivulta. Hänelle Trump ja Yhdysvaltain tilanne näyttävät olevan vain keppihevonen omien poliittisten vastustajien ja etenkin median haukkumiseen.

Satu Taavitsainen on mikkeliläinen entinen kansanedustaja, nykyinen maakuntavaltuuston puheenjohtaja, kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja, Mikkelin sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja, varameppi ja kaupungin johtava demaripoliitikko.

Facebookissa hän kirjoitti torstaina näin: ”Myös Suomessa USA:n kaltainen tilanne on mahdollista, jos jatkossakin persut ja lehdistö levittävät valheitaan ja johtavat ihmisiä harhaan.”

Me taidamme elää eri todellisuuksissa. Minä en ole huomannut, että Suomen lehdistö yleisesti ottaen levittäisi valheita ja johtaisi ihmisiä harhaan.

Hän tekee juuri sitä samaa, mitä Donald Trump on Yhdysvalloissa tehnyt.

Erityisesti Taavitsaisen hampaissa on Mikkelin Kaupunkilehti. Taavitsainen syyttää lehteä jatkuvasta valehtelusta ja siitä, ettei lehti kunnioita demokratiaa. Yksilöityjä perusteluita tai todisteita Taavitsainen ei esitä.

Sen sijaan hän yrittää vahingoittaa lehteä ja kannustaa Facebookin kommenttiketjussa ihmisiä boikotoimaan lehden ilmoittajia.

En tiedä, mitä niissä kymmenissä tai sadoissa yrityksissä ajatellaan, jotka lehdessä ilmoittelevat. Demokratian kannalta tällainen kriittisten ajatusten tukahduttaminen on joka tapauksessa pöyristyttävää.

Kun Taavitsainen syyttää lehteä trumppilaisista keinoista, hän tekee juuri sitä samaa, mitä Donald Trump on Yhdysvalloissa tehnyt: murentaa luottamusta vapaaseen tiedonvälitykseen ja sitä kautta koko poliittiseen järjestelmään.

Jos toimittajan mielipide ei päättäjää miellytä, se ei tee siitä valhetta.

Mikkelin Kaupunkilehti on kirjoittanut viime vuosina useita kriittisiä kirjoituksia Satu Taavitsaisesta ja Mikkelin sosiaalidemokraateista. Esimerkiksi viime keskiviikon kolumnissaan päätoimittaja Tapio Honkamaa kutsui demareita vasemmistopopulisteiksi, jotka ovat myrkyttäneet kaupungin ilmapiirin.

Siitä voi olla monta mieltä, onko Honkamaa oikeassa vai väärässä. Kyse ei olekaan faktasta vaan Honkamaan mielipiteestä. Ja jos toimittajan mielipide ei päättäjää miellytä, se ei tee siitä valhetta.

Omalla kirjoituksellaan Taavitsainen osoittaa, ettei hän ymmärrä, mitä tarkoittaa sananvapaus ja mielipiteenvapaus. Lehdistön tehtävään suorastaan kuuluu olla kriittinen vallanpitäjiä kohtaan.

Sanavapauteen kuuluu vapaus arvostella myös mediaa.

Taavitsainen on valovoimainen poliitikko, mutta hänen toimintatapansa herättävät jatkuvasti erilaisia selkkauksia. Tämäkin tapaus vahvistaa käsitystä, että hänellä tahto ja näkemys voittavat ajoittain tolkun.

Mediallakin on tietysti oma vastuunsa. Sanavapauteen kuuluu vapaus arvostella myös mediaa. Jokainen tiedotusväline tekee ajoittain virheitä, julkaisee huonosti perusteltuja mielipiteitä eikä muutenkaan ole täydellinen.

Rehellisyyden nimissä täytyy myöntää, etten minäkään pidä kaikkia Kaupunkilehden tai Honkamaan kirjoituksia tai asenteita fiksuina. Ymmärrän siis hyvin osan Taavitsaisen kritiikistä.

Johtavan poliitikon pitäisi kuitenkin osata harkita, mitä suustaan päästää ja kunnioittaa avoimen yhteiskunnan instituutiota.

Kunnianloukkausta lähentelevät, demokraattista järjestelmää halventavat kirjoitukset eivät rakenna mitään hyvää. Ne eivät myöskään lisää uskoa siihen, että Mikkelin päätöksentekokulttuuri tästä lähivuosina paranisi.

Kirjoittaja on Länsi-Savon vastaava päätoimittaja. Länsi-Savolla ja jutussa mainitulla Mikkelin Kaupunkilehdellä on sama julkaisija, Kaakon Viestintä Oy.