Pääkirjoitus: Lehdessä sivu kääntyi — Jatkossakin Länsi-Savoa tehdään paikallisille ihmisille, paikallisilla näkökulmilla

Kun maailma muuttuu, lehtien ja lehtiyhtiöiden pitää muuttua mukana. Yksi asia pysyy: lehtiä tehdään lukijoille. Länsi-Savo sai Keskisuomalaisesta vahvan, perinteisen ja paikalliseen uskovan omistajan.

Timo Laitakari | timo.laitakari@lansi-savo.fi | Twitter: @TimoLaitakari
Timo Laitakari | timo.laitakari@lansi-savo.fi | Twitter: @TimoLaitakari

Länsi-Savolle koittaa uusi aika. Pörssilistattu Keskisuomalainen osti Länsi-Savon julkaisijayhtiön. 130-vuotias lehti oli tähän saakka ollut paikallisessa omistuksessa.

Viime vuosikymmeninä lehtiyhtiön suurin omistaja on ollut Tikkojen perhe, joka tuli Länsi-Savon hallintoon mukaan jo viime sotien aikana. Esko Tikka aloitti yhtiön toimitusjohtajana 1969. Häneen jälkeen yhtiön johtotehtävissä ovat vaikuttaneet Jukka Tikka ja Ilkka Tikka sekä vuodesta 2014 lähtien Juhana Tikka.

Jo 1990-luvulla perhe oivalsi, että kasvun tie on ainoa keino selviytyä muuttuvassa maailmassa. Neljännesvuosisadassa yhtiön mediaperhe laajenikin yhdestä lehdestä 15:een.

Kasvun rajat mikkeliläisenä perheyhtiönä tulivat vastaan nyt. Nopeasti muuttuva mediamaailma pakotti tekemään ison valinnan. Koveneva kilpailu ja asiakkaiden lisääntyvät vaatimukset ohjasivat omistajia etsimään vahvempaa pohjaa oman alueen ulkopuolelta.

Lehteä tehdään ennen kaikkea lukijoille. Minä päätoimittajana uskon, että nyt tehty ratkaisu on pitkän päälle oikea myös lukijoillemme ja ilmoittajillemme. Iso yhtiö tuo uusia mahdollisuuksia esimerkiksi digitaalisten palveluiden parantamiseen. Iso konserni pystyy tekemään uudenlaisia sisältöjä ja kehittämään toimintaa tavalla, johon paikallisen yhtiön rahkeet eivät riitä.

Keskisuomalainen on yhtiö, jolla on vielä Länsi-Savoakin pidemmät perinteet paikallisen tiedonvälityksen tekemisestä ja paikallisten ihmisten asioiden ajajana. Ei siis ole mitään syytä uskoa, että Länsi-Savon paikallisuus kaupan myötä ohenisi. Jatkossakin lehteä tehdään paikallisille ihmisille, paikallisilla näkökulmilla, oman levikkialueen etu mielessä.

Median murros ei pääty tähän kauppaan. Teknologia kehittyy, omistusjärjestelyitä tulee ja menee, ihmisten tavat lukea lehtiä ja sisältöjä muuttuvat. Länsi-Savo aikoo olla mukana lukijoiden elämässä myös tulevaisuudessa.

Kirjoittaja on Länsi-Savon vastaava päätoimittaja.