Sisältöjohtajalta: Harkimosta ei ole poliitikoksi eikä politiikan uudistajaksi

Kun Harry Harkimo ilmoitti torstaina eroavansa kokoomuksesta, yllättyneitä oli vähemmän kuin katsojia Jokerien peleissä. Harkimo tunnetaan kärsimättömänä, nopeiden liikkeiden miehenä.

Kokoomuksesta eroaminen selittyy kärsimättömyydellä ja myös sillä, että Harkimo on kokoomuksessa rivimies. Se ei hänelle sovi.

Harkimo on luonut maineensa yksinpurjehtijana ja monitoimiliikemiehenä, joka on paistatellut otsikoissa areenan rakentajana ja ennen kaikkea jääkiekkoseura Jokerien omistajana.

Harkimo tuntuu pettyvän uravalinnoissaan usein. Hän pettyi suomalaiseen jalkapalloon kokeiltuaan sitä Jokerien kanssa. Pettymyksen taustalla oli se, ettei Harkimo kyennyt muuttamaan suomalaista jalkapalloa, johon hän oli tyytymätön.
Harkimo valittiin kolme vuotta sitten eduskuntaan suurella äänimäärällä. Jo siinä vaiheessa mietitytti, kestääkö kärsimätön Harkimo politiikan kompromisseja, pitkiä neuvotteluja ja ennen kaikkea sitä, että oma tahto toteutuu sellaisenaan harvoin jos koskaan. Harkimo ajatteli muuttavansa politiikkaa mutta pettyi.

Harkimo ajatteli muuttavansa politiikkaa, mutta pettyi.

Harkimon kritiikki kokoomuksen puheenjohtajaa Petteri Orpoa kohtaan kielii siitä, että Harkimo ei saanut puolueessa haluamaansa asemaa. Samassa asemassa olevia poliitikkoja on paljon, mutta he ovat puolueelleen lojaaleja.

Harkimo kertoi perustaneensa Liike Nytin. Lauantaina liikkeen sivut ilmestyivät verkkoon. Harkimon lisäksi liikkeen perustajia ovat Mikael Jungner, Tuomas Enbuske, Alex Nieminen, Helene Auramo, Karoliina Kähönen ja Sarian Antila. Jungner on entinen SDP:n puoluesihteeri, joka erosi demareista aiemmin. Jungner jätti politiikan toimittuaan ensin puoluesihteerinä ja kansanedustajana.
Harkimo ja Jungner ovat hengenheimolaisia. Heille perinteinen politiikka on kökköä, ja sitä pitäisi uudistaa. Ongelma on siinä, että politiikka ei uudistu nopeasti eikä etenkään muutaman ihmisen voimin.

Politiikan ongelmat ovat kyllä todellisia, ja niiden muuttamisen suhteen Liike Nyt on oikealla asialla. Politiikan pitäisi kiinnostaa mahdollisimman laajasti. Nyt sen kiinnostavuus tuntuu hiipuvan huolestuttavasti.

Äänestäjää politiikan kyseenalaistajat voivat miellyttää. Naiivi ei uurnalla kannata kuitenkaan olla. Politiikka vaatii vahvaa kykyä luovia erilaisten mielipiteiden keskellä, pitkää pinnaa ja kykyä olla hiljaa sopivissa paikoissa. Hyvät sosiaaliset taidot ovat arvossaan.

Näitä samoja ominaisuuksia tarvitaan myös politiikan uudistamisessa.
Purjehtiessaan yksin maailman ympäri 30 vuotta sitten Harkimon täytyi olla luonnon edessä nöyrä.

Sittemmin ominaisuus on kadonnut. Uusi kansanliikekään ei asiaa muuta — Harkimosta ei ole politiikkaan tai sen uudistajaksi.

Luetuimmat