Kolumni: Sote-uudistuksen arpapeli hirvittää — Mikä on tupakanpolton hinta, maksetaanko enemmän miehestä vai naisesta?

Kun pelinappuloina ovat ihmisten terveys ja hoito, monimutkainen arpapeli hirvittää sivustakatsojaa, kirjoittaa Länsi-Savon toimittaja Tiina Saari.

Tiina Saari
Tiina Saari

Tulevaa sote-uudistusta varten Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL työstää nyt mallia, jossa sote-keskukset ja terveysyritykset saisivat asiakkaistaan henkilökohtaisiin riskitekijöihin perustuvan könttämaksun.

Palveluntuottajalle maksettaisiin hoidostani ikäni, sukupuoleni ja perussairauksieni mukaan. Lisäksi otettaisiin huomioon, että käyn töissä. Olen yksi osa hoivajättien voitosta.

Soitin THL:n tutkimuspäällikkö Timo Seppälälle. Hän täsmensi, että Kela maksaisi ennustemallin mukaan palveluntuottajalle, joka ei saa käsiinsä tietoa siitä, millainen korvaus maksetaan kustakin ihmisestä.

Malli on kaikille sama, mutta maakunta voi tehdä siihen joitain omia viilauksiaan. Kansalaisille ei kerrota suoraan, minkä hintaisia he ovat, mutta korvauskriteerit ovat julkisia.

Voin päätellä, kuinka paljon astmani maksaa. Maksetaanko enemmän miehestä vai naisesta?

Hoivajättien asiakkaiden kermankuorinta on estettävä. Nyt yritetään taata sitä, että palveluntuottajat eivät voi valita, millä alueella ja keille asiakkaille he myyvät palveluitaan. Silti niiden pitää saada oikeudenmukainen korvaus työstään.

THL määrittelee kullekin ominaisuudelle euromääräisen hintalapun. Mikä on tupakanpolton hinta?

— Ei ole kyse henkilön itsemääräämisoikeuteen perustuvista muuttujista. Sellaista tietoa ei tule malliin. Kaikki tehdään olemassa olevien rekisteritietojen perusteella, Seppälä vastaa.

Koska maakuntamme on eläkeläisten valtakunta, täällä riittää asiakkaita, joista saa hyvät rahat. Heitä tosin pitäisi hoitaa paljon, mutta palveluntuottajille ei makseta hoitotoimien eikä -käyntien perusteella.

Hoidetaanko mummojamme sitten tarpeeksi?

Toivottavasti THL onnistuu tehtävässään. Kun pelinappuloina ovat ihmisten terveys ja hoito, monimutkainen arpapeli hirvittää sivustakatsojaa.


Kirjoittaja on Länsi-Savon uutistoimittaja.