Päätoimittajalta: Jaetaanko kattilat vai sinnitelläänkö vielä yhdessä?

Etelä-Savon kunnat joutuvat taas linjaamaan, missä maakunnassa haluavat jatkaa. Mahdollisia vaihtoehtoja on nyt esitelty, mutta mikään niistä ei liene yksiselitteisen loistava, pohdiskelee päätoimittaja Timo Laitakari.

Päätoimittajalta: Jaetaanko kattilat vai sinnitelläänkö vielä yhdessä?

Ollako vai eikö olla? Kaikissa Etelä-Savon kunnissa joudutaan miettimään perimmäisiä kysymyksiä seuraavan kuukauden aikana.

Halutaanko jatkaa Etelä-Savona? Pistetäänkö kattilat jakoon? Ryhdytäänkö etsimään uutta onnea jostain muualta?

Mikkelin ja Pieksämäen seutujen sote-yhtymä Essote kysyy pian jäsenkunniltaan, mihin maakuntaan — ja samalla sote-yhtymään — ne haluavat jatkossa kuulua.

Savonlinnan seudun Sosteri esitti jo saman kysymyksen omille kunnilleen.

Sekä Essoten että Sosterin johdolla on selvä käsitys oikeista vastauksista.

Sosterin Pekka Nousiainen (kesk.) ja Panu Peitsaro (kok.) ovat johdattamassa kuntiaan minne tahansa muualle paitsi Mikkelin suuntaan. Tällä hetkellä se tarkoittaa Kuopiota ja Pohjois-Savoa.

Essoten Risto Kortelainen liputtaa yhden Etelä-Savon puolesta ja ehdottaa Essoten ja Sosterin yhdistämistä.

Kakku pöytään, kilistelyä kuohuvalla, helpottuneita ilmeitä...

On ehkä epäkohteliasta ennakoida kunnan- ja kaupunginvaltuustojen päätöksiä. Historian ja maantieteen perusteella voi silti suunnilleen haarukoida, miten kannat asiassa jakautuvat. Yksittäisillä kellokkaillakin on omia tiedettyjä kantojaan.

Savonlinnan suunnalla on kovaa vetoa Kuopioon. Mikkelin suunnalla pidettäisiin maakunta nykyisellään. Pieksämäellä arpaillaan kahden vaiheilla — ehkä jopa kolmen — kun Jyväskylän suuntakaan ei tunnu täysin mahdottomalta.

Sekin ehkä mahtuu todennäköisyyksien rajoihin, että kaikki kunnat idästä länteen kallistuisivat yhden yhteisen Etelä-Savon kannalle. Aah, onnellinen loppu!

Kakku pöytään, kilistelyä kuohuvalla, helpottuneita ilmeitä, kun sovittamattomat ristiriidat osoittautuivatkin harmillisiksi väärinkäsityksiksi.

Mitä tapahtuu, jos Essote ja Sosteri eivät jatka yhdessä?

Toisenlaisiakin loppuja on hahmoteltu. Essoten toimitusjohtaja Risto Kortelainen nosti perjantaina kissan pöydälle ja esitti hyvän yhteenvedon siitä, mitä tapahtuu, jos Essote ja Sosteri eivät jatka yhdessä, vaan Sosteri lähtee Kuopion kylkeen. (Huom! Listan muotoilut kirjoittajan, ei Kortelaisen.)

1) Essoten kunnat jatkaisivat omana minimaakuntanaan.

2) Essoten kunnat liittyisivät joko Keski-Suomen tai Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriin, mikä tarkoittaisi myöhemmin myös maakuntaliitosta. Jos valittaisiin pohjoinen suunta, se tarkoittaisi käytännössä nykyisten Etelä- ja Pohjois-Savon maakuntien yhdistymistä.

3) Kukin Essoten kunnista lähtisi omille teilleen. Jossain tapauksissa se voisi tarkoittaa Kuopiota, jossain Jyväskylää, Lappeenrantaa tai ehkä muitakin kaupunkeja. Tämän vaihtoehdon kohdalla Kortelainen lähetti terveisiä Kuopioon — vink vink — ja muistutti, ettei Kuopion pieni yliopistosairaala ehkä kestä, jos Mikkelin seutu suuntautuukin muualle.

4) Ollaan niin kuin mitään ei olisi tapahtunut ja odotellaan.

Sitäkin sietää miettiä, olisiko elo pakkoavioliitossa kovin auvoisaa.

Maakuntajakoja ei päätetä kunnissa eikä edes maakuntahallituksissa. Kun vaihtoehtoja pyöritellään, ainakin kaksi ulkoistakin tekijää kannattaa ottaa huomioon.

1) Mitä Kuopiossa ajatellaan? Sosterin johto näkee Kallaveden takana luvatun maan, josta löytyy pelastus Savonlinnan keskussairaalalle.

Itse en ole vielä ymmärtänyt, minkä takia kuopiolaisilla olisi joku erityinen intressi varmistaa Savonlinnan sairaalan laajat palvelut. Loppupeleissä kaikki ajavat omia etujaan, kuten muistetaan vaikkapa Savonlinnan opettajankoulutuksesta.

2) Mitä tekee maan hallitus? Edellisellä sote-maakuntakierroksella valtioneuvosto ei antanut Savonlinnan ja Pieksämäen lähteä Kuopion kupeeseen.

Etelä-Savon kannalta voisi olla helpotus, jos sama linja jatkuisi. Toki sitäkin sietää miettiä, olisiko elo pakkoavioliitossa kovin auvoisaa ja mitä päätös tarkoittaisi alueellisen itsehallinnon kannalta.

Kirjoittaja on Länsi-Savon vastaava päätoimittaja.