Mikkelin Möyhentäjä: Kiilaaja, Multitaskaaja, Suoriutuja vai peräti Hämmentynyt? Testaa, millainen kassaihminen sinä olet!

Mikkelin Möyhentäjä viettää paljon aikaansa kassajonoissa. Havaintonsa hän jalostaa tällaiseksi tekstitaiteeksi.

Anssi Mehtälä
Anssi Mehtälä

Marketin kassajono tarjoaa alttiille mielelle mainion tarkkailupaikan. Kassakansa jakautuu moneen alalajiin.

Hämmentynyt on mies. Äiti tai vaimo ei opettanut häntä käymään kaupassa. Hyllyjen välissä hän tiiraa tiheään ostoslistaa tai häntä kauko-ohjataan kännykällä.

Kassahihnalla Hämmentyneen ostokset ovat sekava rytö. Puolet vihanneksista on punnitsematta, muovikassia hän peruuttelee ottamaan anteeksi pyydellen ja bonuskortti löytyy vasta kun kassahenkilö näyttää, mikä lappu tässä kaupassa toimii. Sitten hän palauttaa ostoskorin anteeksi pyydellen.

Muovikassiinsa Hämmentynyt laittaa perunalastut pohjalle ja isot vissypullot niiden päälle. Hänen poistumisessaan on ripeyttä, jota viimeksi nähtiin intistä kotiutuessa.

Kiilaaja tunkee intiimiin kosketukseen viestiäkseen, että Hänellä on Kiire. Kiilaaja siirtää hihnapulikkaasi eteenpäin sijoittaakseen hihnalle optimaalisen määrän ostoksiaan.

Selkärangassasi tuntuva paine on Kiilaajan ostoskärryn keula. Sillä hän kehottaa siirtymään eteenpäin, jotta ihmiset mahtuvat olemaan ja kulkemaan.

Kiilaajan ostoksilla muonittaisi jalkaväkirykmentin. Hän ostaa pakkaseen ja varautuu tulevaan.

Kiilaajan alalaji asettuu valtavat ostokset kasanneen suurperheen perään yhden banaanin kanssa. Hän yrittää sanattomasti viestittää, että hänet pitäisi päästää edelle kun hänellä on niin pienet ostokset. Jos edellä olijat eivät omaa meedion kykyjä, Kiilaajan Alalaji osoittaa marttyyrin elkeitä.

Multitaskaajan tyyneydellä selviää kaikesta, mitä elämä eteen heittää.

 

Arpoja suorittaa kassalla moni-ilmeisen performanssin. Hän sijoittelee ostokset hihnalle rauhallisesti, puntaroiden tavaroiden keskinäisiä suhteita hyvinkin pitkään.

Maksaessaan Arpoja miettii, maksaako kortilla vai käteisellä ja jos kortilla, niin millä. Usein osa otetaan kortilta ja osa setelistöstä. Sitä ennen hän kuitenkin päätyy myönteiseen mutta jälkijättöiseen ratkaisuun siinä arvonnassa, pitäisikö ottaa joku raha-arpa.

Sitten Arpoja kaivaa esiin valtavan määrän kesto-, kylmä- ja pakastekasseja. Niihin hän sijoittelee kamansa zeniläisen tyyneyden vallassa, hukkatilan minimoiden.

Suoriutuja tulee töistä. Verensokeri on alhaalla ja kotisohva kutsuu kun Alkossa on käyty. Hän lastaa tarkan etukäteissuunnittelun perusteella keräämänsä tavarat hihnalle, tervehtii, maksaa, sanoo ”ei kuittia”, laittaa tavarat nopeasti tilaviin kestokasseihin ja poistuu. Alkon kautta.

Mieluiten Suoriutuja käyttää itsepalvelukassaa. Kolme Suoriutujaa pakkaa samassa ajassa kuin yksi Arpoja.

Suoriutujan perheversiossa tavarat lastataan salamavauhtia hihnalle ja siitä kasseihin, jotta jätskiä kirkuva pikkuväki saadaan minimiajassa ulos kaupasta.

Multitaskaaja tekee saman kuin Suoriutuja, mutta hallitsee myös kaksi häröilevää ja yhden autokärryssä istuvan lapsen, hoitaa kännykällä kriisiä työpaikalla sekä hymyilee ystävällisesti kassatyöntekijälle. Pakkausvaiheessa hänellä näyttää olevan kolme paria käsiä.

Multitaskaaja ansaitsee suurkunnioituksen. Hänen tyyneydellään selviää kaikesta, mitä elämä eteen heittää.

Seurustelija vaihtaa kuulumiset, jos kassa on vähintään puolituttu. Keskustelu siitä, kuka tunsi kenet ja miten Joosualla koulussa menee, jatkuu ja jatkuu. Vielä siinäkin vaiheessa, kun seuraava tulija tarjoaa jo korttiaan, tuntien lievää noloutta siitä, että keskeytti toisten leppoisan rupatteluhetken.     

Moderni pariskunta jakaa elämisensä kustannukset just eikä melkein. Ostoskärryn sisältö jaetaan, jyvitetään ja tasataan hihnalle niin, että kumpikaan ei maksa toista enempää.

Finanssifilosofiansa Moderni Pariskunta jakaa kanssakassailijoille keskustelemalla äänekkäästi siitä, mitä kumpikin nyt maksaa ja mitä kumpikin viimeksi maksoi. Tavaroiden uusjakoa pulikan molemmin puolin suoritetaan vielä hihnan liikkeellä ollessa, mikä aiheuttaa haitariliikettä koko kassajonolle.

Modernin Pariskunnan poistuminen kassalta kestää pitkään. Kummankin on syynättävä kuittinsa tarkasti. Vasta sitten se sujautetaan lompakon uumeniin, kotona seuraavaa tarkistuslaskentaa odottamaan.