Kolumni: Mikkelin seudulla minulle kelpaisivat asuinpaikaksi kaikki muut paikkakunnat paitsi itse Mikkeli – Miten ihmeessä kesäasukkaat oikein valitsevat pitäjänsä?

Kaikkialla on tarjolla kaunista järvimaisemaa ja hyviä rantatontteja eikä päivittäispalveluista tarvitse välittää. Mikä kääntää vaakaa niin, että mökki hankitaan esimerkiksi juuri Mäntyharjusta?

Maaseudun ja kaupunkien vastakkainasettelu on taas roihahtanut liekkeihin.
Minun ei tarvitse verrata maakuntia ja pääkaupunkiseutua, koska lähempänäkin pääsee samoihin tunnelmiin.
Mikkelin seudulla on monta paikkakuntaa, minne voisin muuttaa, mutta yksi poikkeus löytyy.
Mitä enemmän kiertelee ja tutustuu, sitä vahvemmaksi tunne muuttuu.

Nykyinen kotikunta Mäntyharju on rakas ja Pieksämäki synnyinpaikkana itsestäänselvyys. Juva on hyvä, koska kolme kaupunkia on sellaisella etäisyydellä, mikä on päivittäiseksi työmatkaksi siedettävä.
Upean Saimaan lisäksi Puumalassa on lähiaikojen päätösten jälkeen lapsiperheen erityisen hyvä olla. Pertunmaalla, tai ainakin Kuortissa, ovat vieressä kaikki päivittäispalvelut vuoden jokaisena hetkenä.
Kaunis Kangasniemi on tuntemattomin, mutta lähellä Pieksämäkeä, joten ei huono.
Hirvensalmi taas on kertakaikkiaan sympaattinen.

Mikkeli on seudun kahdeksasta kunnasta se, minne en tunne mitään kaipuuta. Kolkko, liian suuri, kallis, hankala ja riitaisa. Siellä on liikennevaloja ja maailman aktiivisimmat parkkipirkot.
Edes Jukurien kotihalli ei pelasta, koska pakko-mikkeliläisenä valitsisin osoitteeksi Ristiinan, Suomenniemen tai Haukivuoren eli matka jääkiekon pariin olisi kuitenkin pitkä.
Varmaan helppo arvata, etten ihan vähällä lähtisi Helsinkiin.

Työpaikka painaa asuinpaikan valinnassa paljon, mutta kuvittelen palvelujen vaikuttavan myös, tietysti omien mieltymyksien ja tunnesiteiden lisäksi.
Mutta miten valintansa tekevät kesäasukkaat, jotka eivät ole päivittäispalveluista samalla tavalla riippuvaisia?
Mikkelin seudulla on kaikkialla tarjolla kaunista järvimaisemaa ja hyviä rantatontteja. Mikä kääntää vaakaa niin, että kesäasukas päätyy juuri Mäntyharjuun tai ostaa mökin Juvalta?
Otan vastauksia mielellään vastaan.

Tanja Rihu
tanja.rihu@lansi-savo.fi
Kirjoittaja on Länsi-Savon toimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.