Mikkelin Möyhentäjä: Aku Louhimiehen Tuntemattoman Sotilaan tv-sarjaversio on kaikkien aikojen paras tulkinta Väinö Linnan suurromaanista — nyt olisi jo aika pistää myös itsenäisyyspäivän ikiaikainen tv-traditio uusiksi

Mikkelin Möyhentäjä nautiskeli uuden Tuntemattoman viisituntisen version kertalinttuulla läpi. Kokemus oli sävähdyttävä ja ajatuksia herättävä.

Anssi Mehtälä
Anssi Mehtälä

Aku Louhimiehen näkemys aiheesta Tuntematon sotilas on ansaitut kehunsa jo kerännyt.

Teatterielokuva on hyvä, mutta ensiesityskierroksella oleva, viisituntiseksi laajennettu sarjaversio se vasta mainio on. Se on kaikista tähänastisista Tuntematon-tulkinnoista paras.

Uusin tulkinta tavoittaa parhaiten alkuperäisteoksen hengen. Myös ne nyanssit, jotka monesti jäävät pinnallisten siteerausten ja ikimuistoisten kohtausten ja kuvien varjoon.

Merkittävimmin Louhimiehen sarjaversio onnistuu henkilökuvauksessa. Hänen velikultansa ovat uskottavia hahmoja, joista kaivetaan esiin uusia piirteitä.

Kolmannen Tuntemattoman näyttelijöillä oli paha rasti astua Edvin Laineen elokuvan suomalaisille verkkokalvoille polttamien hahmojen saappaisiin, mutta huomasin sarjaa katsoessani, ettei vertailu ollut tarpeen.

Yksi myönnytys Laineen versiolle on annettava. Lehdon psykoottista julmuutta ei kukaan ole onnistunut sisäistämään yhtä hyvin kuin Åke Lindman.

Rokka on Louhimiehen Tuntemattoman päähenkilö ja Eero Aho tekee roolissa väkevän työn. Hän repii palasiksi Laineen version maalaaman karjalaismiehen kuvan.

Vielä isomman vaikutuksen tekee Aku Hirviniemi Hietasena. Tavallisen suruttomasta pojasta löytyy nyt syvyyttä ja surumieltä, joka osuu ja uppoaa. On se Hirviniemi sittenkin ihan oikea näyttelijä kaikkien pilipalihommiensa takana.

Enkä kyllä ole nähnyt sen parempaa Koskelaa kuin Jussi Vatanen. Hän on kuin luotu jämyn totisen hämäläisupseerin rooliin.

Annan Louhimiehelle korkeat pisteet myös rohkeudesta tuoda tarinaan uusia elementtejä. Luutnantti Kariluodon Sirkka-vaimo ja paljon ruutuaikaa saava Rokan Lyyti-vaimo tuovat kerrontaan syvyyttä ja inhimillisyyttä.

Naiskaksikko korostaa sitä, etteivät korpisoturitkaan tässä maailmassa keskenään olleet eivätkä tyhjästä putkahtaneet Karjalan metsiin. Oli myös niitä, jotka heitä kaipasivat ja joita tuntemattomat kaipasivat.

Kolmas naishahmo, lotta Kotilainen ei minulle avautunut. Siellä hän mukana kuljeskelee, mutta jotenkin irralliseksi hänen hahmonsa jää.

Arvostan myös sitä, että Louhimiehen Tuntematon on yhtä aikaa hauska ja vakava, herkkä ja ruokoton, kaunis ja raaka sekä pinnallinen ja syvällinen.

Sellaiseksi elämä menee, kun paras osa kokonaisen kansakunnan parhaassa iässä olevaa väkeä heitetään keskelle sekavaa, väkivaltaista ja käsittämätöntä tapahtumien pyörrettä, jossa yksittäinen ihminen ei pysty kuin koettamaan selviytyä jokaisesta käsillä olevasta hetkestä parhaansa mukaan.

Sellaisessa maailmassa yksi pelkää, toinen kovettaa itsensä, kolmas kapinoi, neljäs piiloutuu arvomerkkiensä taakse ja viides remeltää välittämättä mistään.

Ja kuudes suhtautuu koko hommaan opportunistisen itsekkäästi, käy kauppaa ja vehkeilee.

Kuten Rahikainen, joka tässä elokuvassa viimein piirretään juuri sellaiseksi parittajaksi, irstailijaksi ja haudanryöstäjäksi kuin Linna hänet alun perinkin kuvasi.

Andrei Alén, rallilegenda Markun poika, tekee väkevän suorituksen tämän nilkin roolissa.

Yleisradiolla on merkittävänä rahoittajana käsittääkseni aika lailla vapaat kädet tehdä Louhimiehen Tuntemattoman eri versioiden tv-esitysten kanssa niin kuin parhaaksi näkee.

On mielenkiintoista nähdä, koska Ylen kantti kestää tehdä niin merkittävän keikauksen, että se korvaa Laineen ikoni-Tuntemattoman Louhimiehen versiolla itsenäisyyspäivän ohjelmistossa.

Tänä vuonna olisi ensimmäinen mahdollisuus todeta, että Laineen elokuva on hommansa tehnyt.

Toivon, että Yle käyttää mahdollisuuden hyväkseen. Se tekisi oikeutta sekä Louhimiehen hienolle elokuvalle että suomalaiselle tv-yleisölle.

Joo, onhan kaikki Areenassa, mutta ihan ohjelmakarttaan merkitty esitys vanhassa kunnon lineaaritelkkarissa on edelleen yhdenlainen statement sekin.

Minun puolestani Louhimiehen Tuntemattoman sarjaversio voisi myös tulla telkkarista itsenäisyyspäivänä. Vaikka yhtä kyytiä iltakuudesta eteenpäin.

Olisi jotain katsottavaa myös meille kolmelle ihmiselle, jotka eivät katso Linnan juhlia.