Kolumni: Parlamentaarinen valmistelu yritystukiin

Jari Lindström
jari.lindstrom@tem.fi
Kesä ei ollut mitenkään helteinen lämpötilan puolesta, mutta poliittisesti se oli sitä. Perussuomalaisten puoluekokouksen jälkimainingit jatkuvat vielä pitkään.
Olen omalta osaltani kertonut omat kokemukseni ja näkemykseni tapahtuneesta, enkä siihen sen enempää palaa. On aika mennä eteenpäin.
Suomen viennin osalta näkymät ovat positiiviset. Vienti vetää jopa ennustettua paremmin, ja kilpailukykymme tukee vientiä. Investoinnit ovat vahvassa kasvussa, varsinkin kone- ja laiteinvestoinnit. Myös rakennusinvestoinnit kasvavat. Rahoituksen saatavuus tukee osaltaan investointeja, kuten myös negatiivinen reaalikorko.
Työllisyys on kohentunut, mutta työtä sen parantamiseksi on vielä paljon jäljellä.
Hallituksen tavoite 72 prosentin työllisyysasteesta on vielä kaukana. Tarvitaan toimia, jotka vahvistavat luottamusta talouteen ja rohkeutta investointeihin. Työn tekemisen ja sen tarjoamisen on oltava aina kannattavaa. Tämä tarkoittaa valitettavasti joskus sitä, että joitain etuja on leikattu ja kriteerejä tiukennettu.

Hallitus valmistautuu parhaillaan budjettiriiheen. Työllisyys on vahvasti esillä. Työttömien auttamiseksi olen esittänyt muun muassa työttömien muuntokouluttautumisen kehittämistä ja laajentamista.
Myös yritystuet ovat nousseet taas kerran esiin. Koska en usko asiassa löydettävän tälläkään kertaa konkretiaa, olen esittänyt parlamentaarista valmistelua yritystukien karsimiseksi ja kohdentamiseksi uudelleen.
Tällä olisi ainakin kaksi etua: se pakottaisi kaikki puolueet kertomaan, mistä ne ovat valmiita leikkaamaan, ja toisi oikein valmisteltuna pitkäjänteisyyttä yritystukipolitiikkaan. Näin linja ei muuttuisi aina hallituksen vaihtuessa.
Kirjoittaja on työministeri (uv.).

Anssi Mehtälä

Anssi Mehtälä

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.