Päätoimittajalta: Voihan joulukirkko

Kiivas keskustelu koulujen joulukirkosta syntyi tyhjästä ja jätti vain vähän jälkiä. Keskustan ja kokoomuksen puheenjohtajien ulostulot asiassa näyttävät lähinnä hätääntyneeltä rimpuilulta, kirjoittaa päätoimittaja Timo Laitakari.

Päätoimittajalta: Voihan joulukirkko

Viis faktoista. Koulujen joulukirkot ja Suvivirret ovat poliitikoille kerta toisensa jälkeen reima keppihevonen, jolla voi karauttaa profiilinkirkastushommiin. Josko se kadonnut kannatuskin siinä melskatessa nousisi.

Viikonloppuna syntyi taas kohu. Maaseudun Tulevaisuus uutisoi apulaisoikeusasiamiehen kannanotosta. Suomen ylin laillisuudenvalvoja vastasi kanteluun, joka koski kouvolalaisen koulun kirkossa järjestämää joulujuhlaa.

Etunenässä kokoomuksen Petteri Orpo ja keskustan Katri Kulmuni huolestuivat lasten oikeudesta joulukirkkoon. ”Toivon, että opetusministeri lausuisi selkeän kantansa, että jatkossakin Suomen kouluissa saa laulaa Enkeli taivaan”, kirjoitti puheenjohtaja Orpo Twitterissä.

”Toivon, että koululaiset saavat käydä joulukirkossa jatkossakin”, naputteli puheenjohtaja Kulmuni.

Moni päätteli, että Orpo ja Kulmuni hätäilivät kannanottojensa kanssa. Kannanotossa ei nimittäin puututtu lainkaan koululaisten oikeuteen käydä joulukirkossa tai laulaa.

Entä lasten oikeus joulukirkkoon? Sitä Pölönen ei ole viemässä.

Kouvolassa koulun yhteinen joulujuhla pidettiin kirkossa ja se oli ohjelmaltaan läpikotaisin uskonnollinen. Pappi puhui, virsiä laulettiin, jouluevankeliumi luettiin, yhdessä rukoiltiin. Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen kertoi, ettei tällainen käy.

”Kyse on kaikille oppilaille yhteisestä opetukseen kuuluvasta juhlasta, joka on järjestettävä siten, että kaikki oppilaat voivat siihen osallistua vakaumuksestaan riippumatta”, Pölönen lausui.

Entä lasten oikeus joulukirkkoon? Sitä Pölönen ei ole viemässä. Koulu voi halutessaan järjestää myös joulukirkon, kunhan järjestää vaihtoehtoista ohjelmaa niille, jotka eivät halua kirkkoon tulla.

Entä lasten oikeus laulaa joulujuhlassa ”Enkeli taivaan”? Sitäkään ei kukaan vie. Yksittäisiä kristillisiä lauluja tai ohjelmia voidaan juhlissa esittää, kunhan tilaisuudesta kokonaisuutena ei tule uskonnonharjoittamista.

Kun närkästyneet some-kommentoijat olivat ehtineet lukea Pölösen kannanoton ja vähän miettiä, keskustelun kärki vaihtui. Homman pihviksi nousikin se, kieltääkö Pölönen koulutilaisuuksien viemisen ylipäänsä kirkkoon.

No ei kieltänyt mitään. Lausui kyllä, että kirkko on tilana ongelmallinen, koska siitä välittyy uskonnollisia merkityksiä.

Pölönen teki vain virkatyötään ja vastasi kansalaisen tekemään kanteluun.

Entä mitä tästä joulukirkkokeskustelusta on lopulta jäämässä käteen? Varsinaisen substanssin kannalta ei juuri mitään. Eniten tämä kohu kertoo yhteiskunnallisesta ilmapiiristä.

Aika moni kommentoija ehti syyttää apulaisoikeusasiamiestä politikoinnista. Jos Suvivirrellä on Suomessa pitkä perinne, oikeusjärjestelmän kunnioittamisellakin on. Kannattaa muistaa, että Pölönen teki vain virkatyötään ja vastasi kansalaisen tekemään kanteluun.

Viime viikolla julkaistu Ylen puoluegallup muistuttaa perinteisten yleispuolueiden ahdingosta. Perussuomalaisten — ja myös vihreiden — nousu on nostanut erilaiset kärjistyneet arvokysymykset taas politiikan keskiöön.

Tätä joulukirkkogatea onkin vaikea tulkita muuna kuin kannatuspaniikissa kärvistelevien puoluejohtajien hätääntyneenä rimpuiluna. Totta kai keskusta ja kokoomus haluavat taas peliin mukaan, mutta keinoja varmaan kannattaisi miettiä.

Eivät ne kuitenkaan päihitä perussuomalaisia konservatiivisuudessa tai vihreitä liberaaliudessa.

Ja jos populistin kanssa lähtee taistelemaan siitä, kenellä on tyhmin argumentti, eihän tuossa paljoa voitettavaa ole.

Jottei jäisi epäselväksi, kerron vielä oman kantani.

1) Joulukirkko on vanha, kaunis perinne ja kouluilla pitää jatkossakin olla mahdollisuus niihin osallistumiseen.

2) Uskonnonvapaus on keskeinen osa suomalaista kulttuuria ja yksilön vapauteen perustuvaa yhteiskuntaa.

3) Uskonnonvapauden ja joulukirkon yhdistäminen tuntuu onnistuvan monessa paikassa — muun muassa Mikkelissä — aivan ongelmattomasti.

Kirjoittaja on Länsi-Savon vastaava päätoimittaja.