Mikkelin Möyhentäjä: Mies! Kaipaatko syksyysi valoa ja energiaa? Tee niin kuin minä ja valitse jamppa!

Mikkelin Möyhentäjä palasi lomilta ja päätti, että nyt se kesäinen elostelu saa riittää. On elämänmuutoksen aika!

Anssi Mehtälä
Anssi Mehtälä

Syksy ajaa naisväen jumppaan. Kuntosalit ovat tupaten täynnä, kun on katkerasti todettu että näkyy se artesaanipizzakin vyötäröllä, italialaistyyppisestä jäätelöstä puhumattakaan.

Eikä appelsiininsiivu tehnyt Aperol Spritzistä sittenkään yhtään laihduttavampaa kuin punainen lonkero tai Happy Joe.

Liikunta on hyödyllistä ja ehkä meidän miesten olisi syytä ottaa naisista mallia. Pitkä kuuma kesä voi olla terveellistä vaihtaa bodyyn, sporttiin ja tsemppiin.

Mutta kynnys on korkea. Moni jumppa muistuttaa taisteluharjoitusta tai epilepsiakohtausta. Niitä tahdittava musiikkikin on kelvotonta papatusta. Paikat kipeytyvät ja into lopahtaa.

Miehen onkin viisasta kuunnella kroppaansa. Ulkomaan vöyhötysten sijaan kannattaa valita suomalainen jamppa. Jamppa on mukavuussuuntautuneen ja ajan haasteiden rasittaman miehen kokonaisvaltainen ja voimaannuttava harrastus.

Jamppa tekee nasupetteriä ja aloittaminen on helppoa. Tuloksia saadaan jo kuukauden jamppakuurilla, mutta moni tekee jampasta elinikäisen harrastuksen. Jamppaamisesta tulee näin tärkeä osa jokaista päivää, jopa addiktio.

Jamppa-asu on tärkeä ja motivoi. Mukavan väljät verkkarit ovat kaiken perusta. Joustava vyötärönauha sallii monivuotisenkin jamppaamisen aikaansaamat muutokset vartalossa. Myös kivipestyt farkut ja polven alta jatkettavat, runsastaskuiset safarihousut passaavat hyvin.

Yläosaksi käy vuoden 1995 Olympiastadionin keikalta ostettu napakkakuosinen Rolling Stones-paita. Moni tosin pitää paitaa tarpeettomana. Jamppaaminen ei ole tekstiiliurheilua ja upeaksi jampattu, proteiinilla sekä hiilareilla rakennettu ylävartalo energisoi ja inspiroi kanssaeläjiä!

Pidemmälle ehtineet harrastajat siirtyvät usein jytäjampan kautta parijamppaan.

Jamppatossuiksi sopivat lenkkarit. Jotkut suosivat ilmavia kopio-crocseja tai vaaleanharmaita avokastyylisiä kävelykenkiä, jotka valkoisten tennissukkien kanssa ovat minkä tahansa asun kruunu.

Perusjamppa sujuu kotisohvallakin, mutta moni hakee tsemiä jamppasaleista, joita Mikkelissä on paljon. Joissakin jamppasaleissa voi katsella urheilua, joissakin laulaa karaokea. Moni paikka tarjoaa ravitsevaa ruokaa ja kaikista löytyy runsas valikoima virvoittavia juomia nesteytykseen. Moni varaa jamppasaliin mukaan myös oman juomapullon.

Jamppasalilla jampataan yksin tai ryhmissä. Monessa paikassa voi myös jytäjampata tarkoitukseen erikseen osoitetuilla alueilla.

Pidemmälle ehtineet harrastajat siirtyvät usein jytäjampan kautta parijamppaan, jota voi jatkaa myöhemmin omassa tai toisen kodissa. Tällöin on mahdollista täsmäjampata niitä lihasryhmiä, joita ryhmäjamppa ei riittävästi stimuloi.

Parijampassa on kuitenkin oltava tarkkana sen suhteen, että jamppapatja on paitsi sopiva, myös vapaa ja hyväkuntoinen. Näin vältytään vammoilta ja tulehduksilta, jotka huolimatonta jamppaajaa aina vaanivat.

Mikäli parijamppa ei syystä tai toisesta onnistu, voi ahkera jamppaaja jatkaa harrastustaan jamppasalin sulkeuduttua. Suosittuja vaihtoehtoja tässä vaiheessa ovat combat-jamppa tai keppijamppa, joihin tosin yleensä vaaditaan harjoittelukaveri sparraamaan.

Näitä jampan muotoja harrastetaan usein torilla tai Kirkkopuistossa, jotka tarjoavat hyvin ilmastoidut olot omassa tahdissa tapahtuvaan jamppaamiseen.

Usein harjoitteluun liittyy palautusmielessä tehtyjä, joskus satojenkin metrien vetoja juosten. Näin erityisesti silloin, jos jamppaajat ovat taidoiltaan kovin eri tasoilla tai jos poliisi uhkaa keskeyttää jampan.

Vielä elo-syyskuussa yöt ovat sen verran lämpimiä, että ilta on mahdollista lopettaa myös puistojamppaan ja rentouttavaan lepoon, jos jamppa uhkaa ajaa ylikuntoon. Riittävän tankkauksen merkitystä ei voi tässäkään liikaa korostaa.

Kokeneenkin jamppaajan motivaatio voi joskus notkahtaa. Vertaistuki rakentaa kuitenkin sillan yli turhautumisen synkän virran ja auttaa eteenpäin. Siksi monet perustavat jamppaseuroja ja -kerhoja. Ne kokoontuvat omissa tiloissa tai jamppasaleilla useitakin kertoja viikossa.

Niin että eiköhän valita hyvä elämä! Kaikki syyt olla jamppaamatta ovat tekosyitä!