Kolumni: Liikkumattomuudesta syyllistäminen on väärin ja vieläpä hyödytöntä

Kun liikkumattomuudelle nimetään hinta, ollaan vain hiuksenhienon etäisyyden päässä siitä, että leima lyödään liikkumattomiin — siis ihmisiin, kirjoittaa Elina Keskitalo.

Elina Keskitalo

Pari viikkoa sitten opimme, että liikkumattomuus maksaa Suomelle vähintään kolme miljardia euroa vuodessa. Näin kertoi laajasti uutisoitu UKK-instituutin selvitys.

En epäile, etteivätkö laskelmat pitäisi paikkansa.

Uskon myös, että liikkumattomuuden hinnasta tiedottamisen taustalla piilee hyvä tarkoitus, niin yksilön kuin yhteiskunnankin kannalta. Jos Liisa tai Leevi saa liikuntaa lisäämällä paremman olon ja lisää terveitä elinvuosia, hieno juttu.

On myös ymmärrettävää, että yhteiskunta kantaa huolta kyvystään huolehtia jäsenistään. Pahahan se on, jos laskut kasvavat ja rahat loppuvat kesken, emmekä saa tarvitsemaamme hoitoa ja hoivaa.

Rahapuhe on myös sikäli järkeenkäypää, että nykymaailmassa talous on se kieli, jota kuunnellaan. Jos tahdot edistää hyvää asiaa tai estää pahaa, tehokkain tapa on laskea toivotulle muutokselle hintalappu.


Silti tällainen uutisointi kylmää sydäntä. Kun liikkumattomuudelle nimetään hinta, ollaan vain hiuksenhienon etäisyyden päässä siitä, että leima lyödään liikkumattomiin — siis ihmisiin. Te sohvaperunat ja laiskamadot, kansakunnan ylimääräinen kustannuserä! Näettehän, millaisen taakan kasaatte muuten niin reippaan Suomi-neidon treenatuille hartioille!

En epäile, etteivätkö laskelmat pitäisi paikkansa.

Kaikki tietävät jo aivan varmasti, että liikunta on hyväksi ja liikkumattomuus pahaksi. Liikkeen lisäämiseenkin on keksitty hyviä keinoja, mutta syyllistäminen ei niihin kuulu.

Ehdotankin, että pidetään vastedes UKK-selvityksen tyyppiset laskelmat asiantuntijoiden käsissä, ja poissa tavallisten tallaajien silmistä.

Tuomiopäivän profetointi ei nimittäin saa liikkumatonta Liisaa eikä Leeviä lenkille kuin korkeintaan pari nihkeää kertaa. Hintalappu-uutisten ainut hyöty on se hyveellinen mieli, jonka vallassa jo ennestään liikkuvaiset jatkavat liikkumistaan.


elina.keskitalo@lansi-savo.fi

Kirjoittaja on Länsi-Savon verkkotuottaja ja toimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet