Kolumni: Paluu 80-luvulle — Kännykkä putosi vessanpyttyyn

Kolumni: Paluu 80-luvulle — Kännykkä putosi vessanpyttyyn

Vesa Kontiainen
vesa.kontiainen@juvarokkaa.fi

Aika ajoin tulee mietittyä elettyä elämää, kuinka erilaista se silloin joskus oli? Itse olen kelannut aikaa, jolloin ei ollut kännyköitä tai tietokoneita.

Varsinkin kun tuli pudotettua kännykkä vessanpyttyyn tässä taannoin. Sillä lailla. Siinä missä jotkut kusevat urheilussa mitalit tai muuten vaan hommansa, meikä poika se piti huolen, että eräästä perjantaista tuli rauhallinen, moisesta asiasta. Oli orpo olo.

Hommat tuli tehtyä silloinkin. Asiat olivat helpompia ja kuviot järkevämpiä kuin nykyään.

Mietin, kuinka sitä 80- ja 90-luvun puoliväliin asti pärjäsi, kun ei ollut kännyköitä? Vastaus tuli nopeasti yhtään heruttelematta, ihan helvetin hyvin.
Hommat tuli tehtyä silloinkin. Asiat olivat helpompia ja kuviot järkevämpiä kuin nykyään. Ja oli aikaakin.

Eikä silloin ollut tietokoneita, ei somea, ei niin mitään. Silti asiat sujuivat. Kavereita tuli nähtyä, ihmiset kävivät kylässä ja olivat aidommin kiinnostuneita kuin nykyaikana, joka on niin silmänlumetta kuin vaan voi olla.

Kasvottomasti puhutaan netissä tai soitellaan hätäisesti tai laitetaan tekstiviestiä. Eihän kyläileminen nyt voi kiinnostaa, kun on kaikkea muuta ja joutuu puhumaan tai jopa katsomaan toista silmiin. Ja onhan se paljon helpompaa laittaa somessa onnittelut, jos sattuu sellaisia muistamaan. Ei tarvitse vaivata postia, eikä kirjoittaa onnittelukortteja tai muitakaan.

Selitetään, että aina on vaan kiire sinne ja tänne. Paskapuhetta. Itse ihminen kiireensä tekee, samoin ongelmansa, osa pakon sanelemana ja osa taas syyttä suotta.

Nykypäivänä ihminen keksii koko ajan sellaisia koneita ja tavaroita, ettei vaan tarvitsisi tehdä itse mitään ylimääräistä.

Toki tietyille ihmisille ne ovat ehdottoman tärkeitä ja helpottavat elämää. Mutta kun katsoo Ostoskanavaa, jossa luodaan sitä mielikuvaa, että näitä ilman ei voi elää, voi todeta väsyneen sarkastisesti, eikä tässä vielä kaikki.

Kohta varmaan keksitään laite, mikä syöttää tervettä, aikuista ihmistä, ettei nyt vaan tarvitse itse asiaan puuttua.

Kirjoittaja on juvalainen musiikin monitoimimies.