Kolumni: Tuntemattomille hymyilevä suomalainen on outo ilmestys — Ihmiset vaikuttavat toisinaan miettivän, mikä tuolla viiraa päässä, kun noin hymyilee

Harmittavan usein näyttää siltä, että kadulla on helpompi törmätä tympeän tiukkaan ilmeeseen kuin hyvää päivää toivottavaan hymynkareeseen, kirjoittaa toimittaja Minna Heikura.

Ajan tuttuun tapaan pyörällä töistä kotiin. Vastaan tulee iäkkäämpi sauvakävelyllä ollut nainen.

Hymyilen naiselle. Hän vastaa leveällä hymyllä kasvot sädehtien. Miten hyvä mieli siitä tulikaan. Hymyyn saa helpoiten vastauksen juuri vanhemmilta naisilta.

Heidän olemuksestaan huokuu parhaimmillaan vapaus, jossa elämän kovat vaatimukset eivät näytä enää painavan. Hymy karkaa huulille helposti. Toisinaan mietin, voinko hymyillä miehille. Joskus on tuntunut, että se on tulkittu väärin. Toisaalta olen saanut miehiltä vastaukseksi myös vilpittömiä hyvänmielen hymyjä.

Tuntemattomille hymyilevä suomalainen on outo ilmestys. Ihmiset vaikuttavat toisinaan miettivän, mikä tuolla viiraa päässä, kun noin hymyilee. Harmittavan usein näyttää siltä, että kadulla on helpompi törmätä tympeän tiukkaan ilmeeseen kuin hyvää päivää toivottavaan hymynkareeseen. Enpä ole neiti aurinkoinen aina minäkään. Joskus huolet ja ärsytys saavat suun mutruun. Pyrin kuitenkin kiinnittämään asiaan huomiota. Miksi toivottaa vastaantulevalle hapanta päivänjatkoa, jos voi hymyllä keventää toisen matkaa edes puolen askelen verran.

Sitä paitsi, oma askel kevenee ainakin tuplasti, kun on uskaltanut hymyillä tuntemattomalle ja saa siihen vastauksen. Tekee mieli hymyillä vielä enemmän, ehkä jopa vähän naurahtaa.

Viime talvena sain kerran vastaukseksi sellaisen hymyn, että olisi tehnyt mieli pysäyttää tämä ihminen, viedä hänet kahville ja kuulla koko hänen elämäntarinansa. Sitä en sentään uskaltanut tehdä. Piti joutua kouluunkin. Näitä ihania kokemuksia lisää saadakseni olen valmis jatkamaan hymyilyä silläkin uhalla, että vaikutan puusta pudonneelta, oudolta epäsuomalaiselta.

Kirjoittaja on yhteiskuntatoimituksen toimittaja Kaakon Viestinnässä.