Päätoimittajalta: Suomi ei voi pelata Lukashenkan kisoissa

Ei tarvitse olla Aristoteles ymmärtääkseen, ettei Valko-Venäjälle pidä mennä pelaamaan lätkää. Kun IIHF pyörittelee asiaa komiteassa, meillä pitäisi pystyä ratkaisuihin, kirjoittaa päätoimittaja Timo Laitakari.

Päätoimittajalta: Suomi ei voi pelata Lukashenkan kisoissa

Voidaanko jääkiekon MM-kisat järjestää maassa, jossa oppositiopoliitikoita muilutetaan rajan yli, kidutetaan ja pidätetään määrittelemättömiksi ajoiksi?

Luulisi, ettei tarvita edes lukiotason etiikan opintoja, jotta kysymykseen osaa vastata oikein. Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Rene Fasel saa asian silti kuulostamaan hyvin monitahoiselta pulmalta, joka ei ole juuri lainkaan moraalinen, vaan lähinnä käytännöllinen.

IIHF:n piti ihan perustaa asiantuntijatyöryhmä pohtimaan ongelmaa.

Fasel korostaa, ettei kisoja voi siirtää poliittisista syistä. Hassua kyllä, kisojen myöntäminen poliittisista syistä ei ole ollut Faselille mikään ongelma.

Väärennetyillä vaaleilla vallassa roikkuvalle autoritaariselle presidentille Aljaksandr Lukashenkalle jääkiekko on ollut yksi tapa vahvistaa asemiaan ja paistatella kansainvälisessä huomiossa.

Kun yrittää pelata yhtä aikaa suomalaisilla ja venäläisillä säännöillä, törmäys on väistämätön.

Onko ihan ok mennä pelaamaan jääkiekkoa Valko-Venäjälle, jossa naamioituneet poliisit hakkaavat viikosta toiseen rauhanomaisia mielenosoittajia?

KHL:ssa pelaava helsinkiläinen Jokerit joutui kysymyksen eteen muutama viikko sitten. Joukkue päätti lopulta jättää KHL-liigan avauspelin Minskissä väliin. Haukkuja tuli sekä Venäjältä että Suomesta.

Venäjän media syytti osallistumisesta länsimaiseen politikointiin. Suomalaiset olivat pettyneitä, kun Jokerit ei kyennyt selvemmin ottamaan kantaa Valko-Venäjän tilanteeseen.

Paine protestoida Valko-Venäjän tilannetta toi näkyviin Jokereiden todellisen ongelman. Se on suhde Venäjään ja toimiminen osana venäläistä propagandakoneistoa.

Rahat tulevat Vladimir Putinin lähipiirin oligarkilta. Yleisö ja pääosa pelaajista Suomesta. Kun yrittää pelata yhtä aikaa suomalaisilla ja venäläisillä säännöillä, törmäys on väistämätön. Jokereilla on edessä moraalinen tai taloudellinen konkurssi – tai molemmat.

Vip-aitioihin ja kultajuhliin riittää Suomessakin aina ministereitä ja kansanedustajia patsastelemaan.

Urheilua ja politiikkaa ei pidä sotkea toisiinsa. Falskimpaa fraasia on vaikea keksiä.

Urheilun arvokisat tuntuvat päätyvän yhä useammin emiireiden qatareihin tai Venäjän ja Kiinan kaltaisiin autoritaarisiin suurvaltoihin. Niissä hallinto tarvitsee kivaa julkisuutta ja on valmis maksamaan siitä.

Jääkiekon tapaisissa pikkulajeissa jopa köyhä Valko-Venäjä voi päästä valokeilaan.

Oma lukunsa politiikan ja urheilun liitosta löytyy katsomoista ja kabineteista. Liittojen johtotehtäviin, vip-aitioihin ja kultajuhliin riittää Suomessakin aina ministereitä ja kansanedustajia patsastelemaan.

Kiekko on nyt Suomen jääkiekkoliiton hallituksen päädyssä. Ihan ensiksi se voisi lukea omilta nettisivuiltaan lupauksensa vastuullisuudesta.

Kun politiikka on urheilussa, politiikan pitää ottaa urheilusta myös vastuu. Jos Putinin kaveri, sveitsiläinen Rene Fasel ei pysty IIHF:ssä siirtämään Valko-Venäjän kisoja, suomalaisten täytyy itse osata päättää.

Valko-Venäjällä järjestettiin edelliset MM-kisat 2014. Jo silloin jotkut poliitikot näkivät asiassa ison ongelman – Paavo Arhinmäki (vas.) yhtenä esimerkkinä.

Nyt havahtuminen näyttää olevan laajempaa presidenttiä, urheiluministeriä ja yksittäisiä kansanedustajia myöten. Paine urheilujohtajia kohtaan kasvaa, ja keskeinen tekijä tässä on raha.

Suomen jääkiekkomaajoukkueen keskeisiä yhteistyökumppaneita ovat Veikkaus, Sanoma, Pohjola, Finnair ja Elisa. Miten yhtiöt ja niiden asiakkaat suhtautuvat siihen, että Minskissä veri roiskuu muuallakin kuin kaukalossa?

Kiekko on nyt Suomen jääkiekkoliiton hallituksen päädyssä. Ihan ensiksi se voisi lukea omilta nettisivuiltaan lupauksensa vastuullisuudesta.

Mikä estää päättämästä jo nyt, ettei Suomi pelaa Valko-Venäjällä?

Kirjoittaja on Länsi-Savon vastaava päätoimittaja.