Kolumni: Cheek ei tule enää keikalle yökerhoon - ja siihen on erittäin hyvä syy

Suomalainen musiikkibisnes on muuttunut kymmenen vuoden aikana hurjasti. Levymyynnit romahtivat, myyntipaikat ovat vähissä ja varsinkin rap-nimet julkaisevat levynsä ja kappaleensa netissä.

Vesa Kontiainen
Vesa Kontiainen

Suomalainen musiikkibisnes on muuttunut kymmenen vuoden aikana hurjasti. Levymyynnit romahtivat, myyntipaikat ovat vähissä ja varsinkin rap-nimet julkaisevat levynsä ja kappaleensa netissä.
Myös keikkabisnes on muuttunut. 2000-luvun alussa tulivat syksyiset konserttisalikiertueet, sillä artistit halusivat tehdä keikkoja erilaisessa ympäristössä. Keikat alkoivat kello19 ja päättyivät puoli kymmeneltä. Tuolla tavoin saatiin tulemaan keikoille ihmiset, jotka eivät ravintolakeikoille jaksa tulla. Pian salikiertueita oli myös keväisin.

Tulivat myös jäähallikeikat. Mestarit Areenalla aloittivat ja sittemmin muun muassa Nightwish, Hector, Eppu Normaali, Cheek ja PMMP tekivät omansa. 2010-luvulla niitä ovat tehneet kaikki Suomen ykkösnimet. Se on tarkoittanut sitä, ettei muita keikkoja myydä Etelä-Suomeen 2—3 kuukauden sisään. Eikä oikein muuallekaan.
Toiseksi uusin ilmiö on jäähalli- ja areenakiertueet. Niissä artisti tai ohjelmatoimisto toimii tapahtuman järjestäjänä, ei ulkopuolinen taho. Näin saavutetaan paras mahdollinen tuotto eli kaikki rahat jäävät kotiin, samoin riskit. Sama juttu kirkkokonserttien kohdalla. Aikaisemmin niitä saattoivat ostaa muutkin, mutta tämä ei enää päde isojen nimien kohdalla.

Isojen nimien keikkapaikkojen pitää vetää nykyään vähintään 1 000 katsojaa, mielellään enemmän. Vielä vuosina 2005—2012 pystyi buukkaamaan 500 ihmisen kapasiteetin ravintolaan Suomen ykkösartistit, mutta enää se ei ole mahdollista.  
Mielenkiinnolla seuraan mitä tämän jälkeen. Tulevalle kesälle ostetaan melko varmasti jollekin festarille, yksinoikeudella ja todella isolla rahalla,  Suomen ykkösnimen keikka, korkeintaan muutamia. Se tarkoittaa, ettei normaalia 30 keikan kesäperiodia tarvitse tehdä, vain yksi tai kaksi. Joku toinen tekee maksimissaan viisi keikkaa ja that´s it.  
Hintalappu on hurja. Mutta money talks, bullshit walks. Hullua touhua.
Kirjoittaja on juvalainen musiikin monitoimimies.

Vesa Kontiainen
vesa.kontiainen@juvarokkaa.fi

Isojen nimien keikkapaikkojen pitää vetää nykyään vähintään 1 000 katsojaa, mielellään enemmän.