Kolumni: Suomalaisia opiskelijoita pidetään idiootteina

Jani Savolainen

Aloitin juuri uudet opinnot töiden ohella. Aiemmista opinnoistani ei ole kuin pari vuotta, mutta nopeasti kävi ilmi, että aika on kullannut tehokkaasti niihin liittyvät muistot.
Uusien opintojen ensimmäisten viikkojen saldo on ollut pääasiassa seuraavaa: monivalintatenttejä (googlettamista), reflektoivia esseitä (jargonia) ja ryhmätöitä (tee työt muiden puolesta). Valehtelematta voin sanoa, että mitään en ole oppinut. Eipä kyllä kukaan ole opettanutkaan.

Tutkija Jorma Pyy totesi kuluneella viikolla Helsingin Sanomissa, että ammattikoulutodistuksen voi saada osaamatta mitään. Oman kokemukseni mukaan tilanne ei ole kamalan kaukana siitä korkea-asteellakaan, ainakaan aikuiskoulutuksen puolella. Tosin samoja kursseja ne nuoretkin käyvät.
Verkkotentit läpäisee heittämällä ja esseisiin voi löperrellä mitä huvittaa. ”Ryhmätöistä” puhumattakaan. Nopean ja epätieteellisen kyselykierrokseni perusteella tilanne on yhtä huono niin Helsingissä, Mikkelissä kuin Oulussakin, mutta ei tästä pitäisi yllättyä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet