Kolumni: Saksalainen saunaninja saa suomalaisen saunojan hämilleen

Suomalaisten alastomuuskäsitys kalpenee saksalaisen estottomuuden rinnalla. Germaanien sauna-kylpylässä erikoisinta on kuitenkin löylynheittäjämestareiden ammattikunta, kirjoittaa Länsi-Savon kesätoimittaja Susanna Vilpponen.

Risto Hämäläinen

Suomalaiset rakastavat ylpeillä uniikilla saunakulttuurillaan, vaikka saunominen ei tiedetysti ole pelkästään pohjalainen nautinto. Onhan saunan alkuperää jäljitetty aina Amerikan alkuperäiskansoihin, antiikin Kreikkaan ja muinaiseen Syyriaan.

Suomalaistyyppinen saunakulttuuri vakuutti kuitenkin ainakin saksalaiset 1900-luvun alussa.

Ja germaanit todella kehittivät saunomisen uudelle tasolle. Heti kun suomalaiset kerskailevat alastomuuteen liittyvällä vapaamielisyydellään ja naureskelevat hamameille ja infrasaunoille, on syytä ottaa suunta Saksaan.

Olin kuullut saksalaisista sauna-kylpylöistä etukäteen. Suomalainen ystäväni kertoi kärsimystarinan siitä, kuinka hän hieroi kehoonsa suolaa kanssasaunojia mukaillen.

Sata-asteisessa saunassa hän erehtyi hieraisemaan silmiään pari kertaa, jonka jälkeen ymmärsi miksi muut olivat huuhtoneet kätensä ennen sisään astumista.

Hän istui kuitenkin saunaseremonian loppuun saakka, eihän hän suomalaisena voinut lähteä kesken poiskaan.

Nauroin tarinalle, mutta en uskonut että kokemus Saksanmaan saunassa voisi kuitenkaan olla kovin erikoinen. Mikä saunaseremonia? Tiedänhän sentään suomalaisena, mitä saunominen oikein on. Olin väärässä.

Saksassa saunotaan iloisesti yhdessä. Kyse ei ole mistään polvet suussa sikiöasennossa pystypäin kököttämisestä, vaan germaanisaunassa makoillaan ja otetaan rennosti. Saksalaiset lojuvat lauteilla kuin leijonat, rennosti raukeina raajat ojossa, alasti.

Vaikka suomalaiset ovat estotonta nakukansaa, tiedän kuitenkin lopulta aika vähän ihmisiä, jotka käyvät sekasaunassa ilman uimapukuja.

Sauna-alastomuus rajoittuu useimmilla perhepiiriin tai saman sukupuolen seurassa saunomiseen.

Saksalaisessa kylpylässä ei kainostella myöskään muilla osastoilla. Päivää voi paistatella rajattoman rusketuksen toivossa ulkoterassilla. Tai syödä ravintolassa päivällistä näköalana parin metrin päässä takamuksiaan rapsuttelevat aataminasuiset papparaiset.

Kiuas on saunan sydän ja saksalaisille niin pyhä, ettei siihen saa saunojarahvas kajota. Saksalaiset ovat nimittäin muodostaneet mystisen rituaalin löylynheiton ympärille, joka huipentaa saunakokemuksen.

Saunaan saapuu ennalta määrätyllä kellonlyömällä lannepyyhkeeseen kietoutunut mies. Pienen verryttelyhetken jälkeen hän kaataa kiulullisen vettä kiukaalle vienosti elehtien ja tarinaa iskien.

Tämän jälkeen hän aloittaa ninjamaisen liikesarjan. Siinä löylynlöyhyttelijä levittää kiukaan vesihöyryä pyyhkeen avulla ympäri saunaa.

Ihmiset nautiskelevat löyhytyksestä silmät kiinni, kukin parhaalta tuntuvassa asennossa.

Itse en pystynyt kuin tuijottamaan lumoutuneena tätä saunaninjaa, joka ketterästi kieputteli pyyhettä ihmisten edessä kuin samurai miekkaansa. Ajatella, tuon miehen ammattina on heittää löylyä päivästä toiseen!

Löylynlöyhyttelijän virallinen nimike on saunameister ja saunatoimitus aufguss. Vuosittain Saksassa järjestetään jopa aufgussin maailmanmestaruuskilpailut.

Saksalainen saunaseremonia räjäytti saunakäsitykseni. Odotan päivää, kun tapaan löylyninjan suomalaisessa saunassa.