Mikkelin Möyhentäjä: Jurassic Rockin järjestäjät, tehkää ensi kesänä sellainen festivaali, josta me mikkeliläiset tykkäämme!

Mikkelin Möyhentäjä jälkiviisastelee Jurassic Rockin hevilinjasta, joka säikäytti suuren osan festivaalin yleisöstä muualle.

Anssi Mehtälä
Anssi Mehtälä

Ensin olin ihan etten sano Jurassic Rockista mitään. Mutta on se pakko. Jäi kaivelemaan.

Jurassic Rockin paluu juurille säikäytti yleisön. Ilmoitettu 10 000 henkeä olisi ollut kelpo saavutus, kun sunnuntaina ei ollut piknikkiä, joka on parhaimmillaan tuonut tuhansia lisäkatsojia.

Mutta ei siellä ollut niin paljoa. Minä ja moni muu arvioi, että 7—8 000 on lähempänä totuutta.

Festivaalikenttä ei ollut ainoa hiljainen paikka. Vip-alue ei ole täydellinen kiinnostavuuden kuvastin, mutta ei siellä näkynyt sitä väkeä, joka on takavuosina Jurassicissa käynyt.

Hiljaisempaa taisi olla yritysvieraidenkin puolella. Sen ymmärtää. Asiakkuusjohtajan hymy voi olla kireä, jos small talkia ja skumpan kilistelyä sidosryhmien kanssa säestävät Anal Thunder ja Huora.

Arvostan pyrkimystä luoda Jurassicille erilainen profiili, mutta se osoittautui läimäykseksi liian monelle korvalliselle. Jynkeää hevimetallipaukutusta oli liikaa. Iso porukka, joka ennen loi Kenkäveroon nosteista festaritunnelmaa, jäi kotiin tai meni Puumalan Siltakemmakoihin.

Sille pitäisi tehdä jotakin. Jurassic Rock on niin arvokas, ettei sitä saa näivettää.

Kun Nelonen Media Live Oy alkaa rakentaa vuoden 2019 festivaalia, on korjausliikkeen paikka. Rock ja pop voivat kulkea myös käsi kädessä Kenkäverossa. Näin palvellaan väkeä, joka täällä päin pitää tapahtumakulttuurin elossa.

Osaamisesta homma ei ole kiinni. Vanhan organisaation avainhenkilöt ovat hommissa edelleen. Järjestävällä puolella on vain ymmärrettävä, keille sitä festivaalia tehdään.

Ensimmäiseksi voitaisiin lopettaa Vince Neilin tapaisten has-beenien rahtaaminen Mikkeliin. Jos tänne ei saada kuin 30 vuoden takaisia hittejä innottomasti kelaavia raakkeja, mennään mieluummin vaikka kotimaisilla nimillä.

Ulkomaalaisessa esiintyjässäkään kun ei yleisöä kiinnosta ulkomaalaisuus, vaan hyvä musiikki.

Toiseksi voitaisiin muistaa, että rockia on monenlaista. On keskinkertaisen aggressiivista ryskettä, joka ei kiinnosta kuin diggareita. On myös valtavirtaisempaa musiikkia, joka kiinnostaa suurempia yleisöjä.

Painotuksen pitäisi olla jälkimmäisessä. Ei vain niissä, joita saadaan halvalla. Olisiko ihan mahdotonta saada Mikkeliin pitkästä aikaa joku oikeasti päräyttävä pääesiintyjä? Nyt, kun taustavoimat ovat vielä harteikkaammat?

Jurassic Rock on niin arvokas, ettei sitä saa näivettää.

Jurassic Rock on kasvanut luonnollisesti, olemalla hyvä festivaali monenlaiselle väelle. Sorrun surkeaan jälkiviisasteluun, mutta miksi tepsivästä reseptistä luovuttiin äkkiliikkeellä? Miksi käännettiin selkä monelle vieraalle, joka oli juuri saatu totutettua mikkeliläiseen festarikulttuuriin?

On totta, että näkee ne juhatapiot ja kaijakoot muuallakin. Mutta halutaanko oikeasti, että mikkeliläiset menevät katsomaan suosikkejaan muualle? Olisiko parempi pitää nekin pääsylippu-, ruoka- ja juomarahat paikkakunnalla?

Mikkelissä on nähty, ketkä täällä väkeä vetävät ja ketkä eivät. Jos Popedan lavan edessä velloo valtava, bilettävä yleisömeri ja Von Hertzen Brothersia diggailee sata ihmistä, on johtopäätös helppo. Tässä ei ole kyse esiintyjien paremmuuden arvioimisesta. Vain siitä, kumpi kiinnostaa.

Festivaali menestyy, kun sinne ostaa lipun mahdollisimman moni. Sen voi varmistaa niin, että buukkaa esiintyjät ainakin vähän jokaiselle jotakin -pohjalta. Tällöin mahdollisimman moni saa kimmokkeen ostaa lipun ja lähteä Kenkäveroon.

Nykyään festareilla käydään jopa perheittäin. Siksi toivon vuoden 2019 Jurassic Rockiin enemmän monipuolisuutta ja liput ostavan yleisön makutottumusten kunnioittamista.

Mikkeli ei ole Helsinki, Tampere tai edes Joensuu. Kun tänne on kehitetty toimiva, mikkeliläisille kelpaava festivaalikonsepti, sen voisi taas kaivaa esille ja toteuttaa.

Vaikka sitten sellaisella jaolla, että on vähän rokimpi päivä ja vähän popimpi päivä. Sittenpähän nähtäisiin, kumpi pelittää paremmin.

Vielä yksi juttu. Vaikka pääesiintyjät olisivat kuinka kiinnostavia, en jaksa odottaa keikan alkamista aamuyhteen. Ei sellaisessa ole mitään järkeä yhdellekään osapuolelle.