Päätoimittajalta: Orvaskettä koetellaan eli turhautunut vuodatus sote-uudistuksen viimeisimmistä vaiheista

Timo Laitakari | timo.laitakari@lansi-savo.fi | Kirjoittaja on Länsi-Savon päätoimittaja.

Kutisevat näppylät ovat palanneet. Hallituksen sote-uudistus on tuhoisa ainakin orvaskedelle.

Olen monta kertaa päättänyt, etten ajattele koko asiaa saati kirjoita siitä. Sote on Olkiluoto III:n kaltainen — tosin kalliimpi ja monimutkaisempi — ikuisuusprojekti, jonka mieluiten unohtaisi.

Nyt Meri-Lapin sairaalan ulkoistus, Hirvensalmen terveyskeskuskaupat ja muutama huolestunut asiantuntija nostivat asiaan taas pintaan, niin sanotusti iholle.

Harvoin voi lukea yhtä armotonta kritiikkiä kuin Hesarissa reilun viikon aikana.

Professori Jussi Huttunen hämmästeli asiantuntijoiden sivuuttamista asian valmistelussa. Hän pelkää ns. valinnanvapauden tekevän sote-järjestelmästä niin monimutkaisen, ettei kukaan sitä ymmärrä. Vaarana ovat rahan palaminen ja asiakkaiden pompottelu.

HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén pohjusti asiaa toteamalla, ettei terveyspolitiikka ole koskaan ollut yhtä sekaisin kuin nyt.

Esimakua on saatu Oulusta, jonka keskustaan naapurikunta perusti oman kilpailevan terveyskeskuksensa, jota pyörittää terveysyhtiö Mehiläinen.

Palvelu lisääntyy, ja asiakas ehkä kiittää. Maksajaa hirvittää. Kassakone kilisee.

Sote-sopassa on niin isoja klimppejä, että Hirvensalmen hommailut eivät valtakunnan otsikoihin yllä.

Sote-sopassa on niin isoja klimppejä, että Hirvensalmen hommailut eivät valtakunnan otsikoihin yllä.

Hirvensalmelaisille terveyskeskuksen ja palvelutalon myynti on kuitenkin iso asia. Näkökulmasta riippuu, onko kyse uhkasta vai mahdollisuudesta.

Kunnanjohtaja Seppo Ruhanen on toimen mies. Hän ei jäänyt odottelemaan, millaisen mustanpekan sote-uudistus käteen jättää. Attendolta tuli hyvä tarjous tulevista palveluista ja kiinteistöjen ostosta. Nyt homma odottelee valtuuston päätöstä.

Kaksi muutakin firmaa oli kiinnostunut Hirvensalmesta. Pyysin Ruhaselta Esperi Caren ja Mehiläisen tarjouksia nähtäväksi. Hän vetosi yrityssalaisuuksiin ja kieltäytyi.

En tiedä, miten Ruhasen perustelut kestäisivät hallinto-oikeudessa. Demokraattisen päätöksenteon ja hallinnon avoimuuden kannalta pidän tilannetta silti huonona: Hirvensalmi tekee ison ratkaisun ilman, että kuntalaiset tietävät, millaisten vaihtoehtojen joukosta Attendo nousi parhaaksi tai mitä välipuheita on esitetty.

Suomessa väestö vanhenee vauhdilla. Siksi sosiaali- ja terveyspalveluiden systeemi pitäisi saada toimimaan paremmin. Ilman uudistusta homma kaatuu käsiin. Tästä ei ole erimielisyyttä.

Uudistuksen ytimenä oli pitkään niin sanottu integraatio eli asiakkaiden ongelmien hoitaminen yhtenä kokonaisuutena.

Tämän hallituksen aikana puheet integraatiosta ovat loppuneet. Tilalle on tullut puhe asiakkaan valinnanvapaudesta, eli käytännössä palveluiden muuttaminen julkisesti tuotetuista yksityisiksi. Suuri osa asiantuntijoiden kritiikistä koskee juuri tätä.

Poliittisesti tilanne on pirullinen. Terveysyhtiöiden kanssa naimisissa oleva kokoomus on pistänyt koko painoarvonsa valinnanvapauden ajamiseen. Keskusta myöntyi, kun sai vastalahjaksi maakuntauudistuksen.

Tätä lehmänkauppaa me nyt nieleskelemme.