Kolumni: Pahastun, siis olen

Pahastuminen on älyttömän helppoa — ja mukavaa, ei kai sitäkään voi kiistää. Tunteehan sitä jotenkin elävänsäkin, kun vihastuu ja adrenaliini oikein hyökyy kehoon, kirjoittaa Piia Kaskinen.

Olisipa jänskä, jos joku keksisi keinon näyttää, kuinka pahastumisketjureaktio leviää. Siis ihan visuaalisesti näyttää.
Otetaan vaikka kuvitteellinen nettiviestiketju.
Yksi kertoo kanssaihmisen käyttäytyvän huonosti. Seuraavaa kommentoijaa symboloiva pallura muuttuu punaiseksi, kun tämä pahastuu: voisit sinäkin keskittyä ihan omiin asioihisi vain. Sitten kolmas. Ja mikäs se sinä, kakkonen, olet noin sanomaan, sitä paitsi ykkönen on oikeassa ja kanssaihmiset outoja! Neljäs vetää mukaan yllätyselementin, vaikka maataloustuet.
Punaväri leviää, kun viides raivostuu, että taasko sinä ** tuota jauhat, tässä puhutaan nyt ihan eri asiasta kuule.

Reaktio leviäisi varmaan nopeasti kuin virus. Sillä ihmisen palomuurit ovat huonoa tekoa. Yhden reaktio aiheuttaa jonkunlaisen reaktion myös muissa. Toimii se varmaan tekstinkin kautta.

Filosofi Descartes loihe vuosisatoja sitten lausumaan, että ”ajattelen, siis olen”.
Hän tarkoitti, että ihmisen kannattaa epäillä ihan kaikkea.
Pöydällä oleva kahvikuppikin voi olla pahantahtoisen pirulaisen luomaa harhaa. Vain oman mielen on pakko olla olemassa, sillä jokuhan tässä tuota kaikkea muuta nyt epäilee.

Mutta ajattelu ja epäily ovat vissiin pudonneet kelkasta jo aikoja sitten. Kuka tässä enää sellaiseen ehtii, kun on niin paljon kivempaa antaa tunteen jyllätä.
Sitä paitsi pahastuminen on älyttömän helppoa — ja mukavaa, ei kai sitäkään voi kiistää. Tunteehan sitä jotenkin elävänsäkin, kun vihastuu ja adrenaliini oikein hyökyy kehoon.
Jos se vielä maustuu jollain ”minä olen oikeassa, ja jos en olisikaan, niin sinä olet ainakin väärässä” -meiningillä, niin a vot! Jopas piristää.
Pahastun, siis olen.
Ja onhan se evoluutionkin kannalta hyvä. Ihmiset tapaavat tulkita negatiiviseksi kaiken, mistä eivät ole ihan varmoja. Se pitää paremmin hengissä.

Piia Kaskinen

Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän toimittaja.

Timo Laitakari

Timo Laitakari

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.