Kolumni: Menin naimisiin saadakseni työasuntovähennyksen — Miksi töiden perässä muuttoa ei voida tukea siviilisäätyyn katsomatta?

Perheetön ihminen voi saada työasuntovähennyksen vain, jos hänellä on samanaikaisesti vähintään kaksi varsinaista työpaikkaa ja kaksi eri asuntoa näiden työpaikkojen sijainnin vuoksi, kirjoittaa Länsi-Savon toimittaja Tiina Saari.

Vesa Vuorela

Kolumni: Menin naimisiin saadakseni työasuntovähennyksen — Miksi töiden perässä muuttoa ei voida tukea siviilisäätyyn katsomatta?

Lähdin vakituisen työn perässä Mikkeliin, marraskuussa. Lounais-Suomesta kotoisin olevana en ollut varsinaisesti suunnitellut muuttoa ennestään tuntemattomaan Etelä-Savoon.

Olin ostanut avopuolisoni kanssa asunnon Helsingistä. Vuokrasin Mikkelistä työasunnon. Kuvittelin olevani oikeutettu työasuntovähennykseen, koska vuokrasin asunnon työpaikan sijainnin vuoksi ja vakituinen asuntoni on yli 100 kilometrin etäisyydellä sekä työasunnosta että työpaikasta.

Pian sain verohallinnolta tiedoksiannon: ”Teillä ei tietojemme mukaan ole puolisoa taikka alaikäisiä lapsia. Puolisoilla tarkoitetaan verotuksessa sellaisia henkilöitä, jotka ennen verovuoden päättymistä ovat solmineet avioliiton. Työasuntovähennystä ei siis voida hyväksyä.”

Selvitin: Perheetön ihminen voi saada työasuntovähennyksen vain, jos hänellä on samanaikaisesti vähintään kaksi varsinaista työpaikkaa ja kaksi eri asuntoa näiden työpaikkojen sijainnin vuoksi.

Suivaannuin ja kiroilin.

Saimme avopuolisoni kanssa villin idean: jospa sitten menisimme naimisiin! Olimme olleet yhdessä kolme vuotta ja rakastimme toisiamme. En vain ollut koskaan pitänyt avioliittoa tarpeellisena.

Järjestelmämme ei muuttamiseen kannusta — ainakaan virallisesti ”perheettömiä”.

Järjestimme vihkiäiset Uudenmaan maistraatissa eräänä arkiaamuna. Ryhdyin verosuunnitteluun — ja huomasin olevani onnellinen sormus sormessa.

Usein puhutaan siitä, kuinka työttömien tulisi olla valmiita muuttamaan työn perässä toiselle paikkakunnalle. Viimeksi argumentin taisi kirjoittaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) Helsingin Sanomien mielipidepalstalla.

Myös kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) on Maaseudun Tulevaisuudessa jälleen patistanut kaupunkien työttömiä muuttamaan työn perässä maaseudulle.

Järjestelmämme ei muuttamiseen kuitenkaan kannusta — ainakaan virallisesti ”perheettömiä”, joille muutos voisi olla verrattain helpointa.

Miksi elämänjärjestelyjä töiden vuoksi ei voida tukea nykyistä tehokkaammin ja siviilisäätyyn katsomatta?

tiina.saari@lansi-savo.fi

Kirjoittaja on Länsi-Savon uutistoimittaja.