Kolumni: Lopettakaa pöhinäpuhe — Brainstormaus ja briiffaus luovat turhaa erottelua yritysmaailmaan

En tunne kuuluvani kolmenkymmenen asteen helteessä pikkutakeissa leveästi hymyilevien uraohjusten joukkoon, vaikka olenkin kunnianhimoinen ja haluan todella edetä urallani, kirjoittaa Länsi-Savon kesätoimittaja Elina Nissinen.

Kolumni: Lopettakaa pöhinäpuhe — Brainstormaus ja briiffaus luovat turhaa erottelua yritysmaailmaan

Tällä viikolla Porin Suomi Areenassa on kuultu varmaan taas kuolemattomia ajatuksia siitä, miten Suomi ja yritysmaailma saadaan nousuun.

Tyhjät fraasit seuraavat toisiaan: Suomessa tarvitaan outside of the box -ajattelua, mutta toisaalta pitää mennä back to basics. Johtajuudessa on kolme, viisi tai kymmenen tärkeintä pointtia. Suomeen pitäisi myös saada menestymisen kulttuuri, koska menestys ruokkii menestystä, mutta toisaalta on uskallettava myös epäonnistua.

Tapahtuman ohjelman mukaan luvassa on luentoja muun muassa otsikoilla Johtajan totuuden hetki – Kolme näkökulmaa muutokseen, Suomalainen, oletko valmis vaurastumaan? ja Yrittäjien työssä jaksaminen – Kestävän kasvun avain?.

On hypeä, haippia ja sitä paljon puhuttua pöhinää.

Minua tällainen pöhinäpuheeksi kutsumani startup-yrityksiin liitetty kielenkäyttö ärsyttää todella paljon. Kun keskusteluihin alkavat kasvokkain tai somessa livahdella tiimin kanssa pidetyt brekupalaverit, bisnesdinnerit, briiffaukset ja brainstormingit, haluaisin vain innovoida itselleni reitin takavasemmalle.

Pirteä menestyjien kupla, jota tällaisella puheella vahvistetaan, on mielestäni vaivaannuttava. En tunne kuuluvani kolmenkymmenen asteen helteessä pikkutakeissa leveästi hymyilevien uraohjusten joukkoon, vaikka olenkin kunnianhimoinen ja haluan todella edetä urallani.

Brainstormingia lastenohjaamiseen

Joku voisi sanoa, että minua ärsyttää pöhinäpuhe vain siksi, että en ole ikinä ollut innostuneessa tuotannon tehokkuuuden ja talouskasvun maailmassa. Se on totta. Pitkäaikaisin työpaikkani on ollut lasten liikuntakerhon ohjaajana.

Siellä briiffaukseni olivat lähinnä ohjeita, miten käydä kyykkypissalla ilman että housut kastuvat ja miksi ei ole hyvä heittää hiekkaa kaverin naamaan. Aamulla brainstormasimme muiden ohjaajien kanssa, mitä hedelmiä voisimme vielä olla hipassa. Riskianalyyseissä välähtelivät laastarien ja aurinkorasvan loppuminen.

Oikeasti pöhinäpuhe ärsyttää kuitenkin siksi, että se on mielestäni todella teennäistä. Se luo yritysmaailmasta mielikuvan silotellumpana pintaliitäjien paikkana kuin se oikeastaan luultavasti onkaan, ja yritysjohtajista jonkinlaisina yli-ihmisinä, joiden sanavarastoon ovat aina kuuluneet pitchaus, projektit ja yrityksen askelmerkit.

Asiantuntija voi olla ilman pöhinääkin

Miksi vaikkapa Pieksämäelle toiminimen perustanutta Penaa ei sanota startup-yrittäjäksi? Määritelmän mukaan startup-yritys on nuori kasvuhakuinen yritys. Sillä voidaan tarkoittaa myös yritystä, joka vasta kehittää ensimmäistä tuotettaan eikä tuota vielä voittoa.

Eiköhän yrityksensä nollasta tai miinukselta aloittanut Penakin kasvua kuitenkin hae. Hän ei kuitenkaan käy Slushissa, paitsi jos pihatiellä on loskaa ja pöhiseekin vain todella vihaisena.

Pöhinäpuhe luo turhaa erottelua, aitoja ja myyttejä yritysmaailmaan. Alansa asiantuntija voi olla, vaikka osaamisestaan ja työstään ei kertoisi omituisilla englannin kielestä väännetyillä ilmauksilla.