Päätoimittajalta: Kirkas ja kokonainen totuus – Kenen sairaassa mielessä voi syntyä ajatus siitä, että Venäjä hyökkäisi Airistolle koptereilla?

Airiston Helmeen tehty poliisin isku herättää yhä kysymyksiä. Asiaa on selvitetty julkisuudessa korkeinta poliittista johtoa myöten. Siiitä huolimatta – tai juuri siksi – totuus asian taustoista näyttää vielä epäselvältä. Onneksi Suomessa ei kuitenkaan valehdella, kuten Yhdysvalloissa tai Venäjällä.

Timo Laitakari | timo.laitakari@lansi-savo.fi | Twitter: @TimoLaitakari
Timo Laitakari | timo.laitakari@lansi-savo.fi | Twitter: @TimoLaitakari

”Alle kahdessa vuodessa hallintoni on saavuttanut enemmän kuin lähes yksikään toinen hallinto maamme historiassa.” Näin lausui Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tiistaina.

YK:n yleiskokoukseen New Yorkiin saapunut arvovaltainen yleisö eri puolilta maailmaa palkitsi puheen spontaanilla naurulla.

Keskiviikkona Ylen toimittaja kysyi Dmitri Medvedeviltä, voisiko Venäjä käyttää Airistolle rakennettuja helikopterikenttiä sotilaallisiin tarkoituksiin.

”En tiedä, kenen sairaassa mielessä tällainen ajatus voi syntyä. Suoraan sanoen vainoharhainen ajatus” vastasi Venäjän pääministeri ja purskahti nauruun.

Heh heh. Tosiaan.

Maailma on muuttunut kummalliseksi paikaksi. Kun suurvaltojen päämiehet puhuvat, usein naurattaa ja itkettää yhtä aikaa.

Enkä sano nyt mitään Yhdysvaltain ilmanlaadusta, joka on maailman paras, tai Salisburyn hermomyrkkyiskuun yhdistetyistä venäläisistä lisäravinnekauppiaista, jotka ovat aivan tavallisia kansalaisia.

Maailma on muuttunut kummalliseksi paikaksi. Kun suurvaltojen päämiehet puhuvat, usein naurattaa ja itkettää yhtä aikaa.

Meillä Suomessa totuus on selkeämpi: kirkas ja kokonainen. On totuttu, että asiat ovat niin kuin kerrotaan. Turha epäillä.

Esimerkiksi keskusrikospoliisin Turun saaristossa tekemässä sadan poliisin iskussa oli kyse puhtaasti talousrikosten tutkinnasta. Poliisi on näin kertonut.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vahvisti asian yhteisessä tiedotustilaisuudessa Medvedjevin kanssa. ”Tässä epäillään törkeää rahanpesua ja veronkiertoa.”

En tiedä, mitä pitäisi ajatella siitä, että samaan aikaan kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) lausuu Ilta-Sanomille, että Airiston operaatiolla annettiin ulospäin viesti siitä, että Suomi huolehtii alueellisesta koskemattomuudestaan.

”Tämä on viesti, ei vain Venäjälle, vaan kaikkialle muuallekin”, sanoi Kanerva, joka on entinen ulkoministeri ja nykyinen puolustusvaliokunnan puheenjohtaja. Samaan syssyyn Kanerva muistutti, ettei kyse ollut mistään sadan poliisin iskusta, vaan kaikkiaan paikalla oli pikemmin 400 miestä ja naista.

Sitäkin voi miettiä, miksi sekä eduskunnan puolustus- että ulkoasiainvaliokuntaa informoidaan tavallisesta talousrikostutkinnasta.

Mitä niin salaista on talousrikostutkinnassa, että siitä kerrotaan kansanedustajille erikoisvarustellussa turvatilassa, jota ei voi ulkoa päin salakuunnella?

Airiston poliisioperaatiossa oli kyse talousrikosepäilystä, mutta ainakin kolme ministeriä on jo ehtinyt sen jälkeen kertoa, että ulkomaalaisten kiinteistöostoja Suomen strategisilla alueilla rajoitetaan pikapuolin uudella lailla.

Sekä Helsingin Sanomat että Suomen tietotoimisto ovat haastatelleet sotilasasiantuntijoita, jotka sanoivat Airiston Helmen olleen jo vuosia Puolustusvoimien huolen aiheena ja seurannan kohteena. Miksi armeija on huolestunut talousrikoksista?

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) pysyi keskiviikkona virallisella linjalla, mutta näki sentään teoreettisen mahdollisuuden, että jostain muustakin voi olla kyse.

”Hyvä puoli tässä on se, että yksi kohde on hyvin tarkkaan tutkittu. Jos tutkinnassa ilmenee, että kansalliseen turvallisuuteen liittyviin epäilyihin tulisi jotain faktapohjaa, se tulee ilmi.”

Torstaina poliisi sattumalta tiedottikin, että Airistolla takavarikoitu aineisto on paljastunut sellaiseksi, että sen läpikäymiseen tarvitaan ”suojelupoliisin analyysia ja teknistä asiantuntemusta”.

Suojelupoliisin päätehtävät eivät muuten liity talousrikoksiin, vaan valtion turvallisuuteen.

Kirjoittaja on Länsi-Savon päätoimittaja.