Kommentti: Eipä käy kateeksi Merja Ylä-Anttilaa, jolla on kolme viikkoa aikaa valita kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saaja

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnoista kaunokirjallisuuden kiinnostavuus on edelleen omaa luokkaansa. Tämän vuoden ehdokkaat julkistettiin torstaina.

Kommentti: Eipä käy kateeksi Merja Ylä-Anttilaa, jolla on kolme viikkoa aikaa valita kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saaja

Jo 35 vuoden ajan jaetulla kirjallisuuden Finlandia-palkinnolla on erityinen asema suomalaisessa kulttuurielämässä.

Ehdokkaiden julkistaminen on tapaus itsessään, ja palkinnon jakotilaisuus on nykyään melkoisen mahtipontinen mediatapahtuma.

Mutta käsi ylös, kuka muistaa, ketkä kaikki ovat palkinnon vuosien varrella pokanneet.

En minäkään, onneksi on netti muistia virkistämässä.

Alkuvuosina ehdolle pääsi virkistävän monipuolinen kokoelma kirjoja, kuten esimerkiksi Kirsti Palton Guhtos̀et dearvan min bohccot eli Voijaa minun poroni.

Ruotsinkielinen kirjallisuus vaikutti olevan tasavertaisessa asemassa suomenkielisen kanssa. Ja herranjestas, olihan siellä mukana myös runoja: Gösta Ågren sai palkinnon vuonna 1988 Jär-trilogiansa ensimmäisestä osasta.

Palkinnon saivat myös muun muassa Markku Envall aforismeillaan ja Leena Krohn esseenovelleillaan.

Sitten loppui reuhottaminen, päätettiin pysyä tiukasti proosassa ja kaunokirjallisuuden rinnalle nimettiin uusia palkintokategorioita, kuten  tieto- ja lasten- ja nuortenkirjallisuus.

Eurojen myötä satatonnari-palkinto muuttui maltillisemman kuuloiseksi ja on nykyään 30 000 euroa. Paljon rahaa se on sekin, summa nokittaa muut kotimaiset kirjallisuuspalkinnot mennen tullen.

Vuoden 2019 ehdokkaat

Nyt ehdokkaita julkistetaan tipottain, kategoria kerrallaan, sokerina pohjalla kaunokirjallisuus.

Hypetys toimii, myönnetään. Huomasin istuvani pitkän tovin näytön äärellä, selainta päivittämässä.

Hypetys toimii, myönnetään.

Tässä he ovat.

Johanna Venho: Ensimmäinen nainen, Pajtim Statovci: Bolla, Hanna-Riikka Kuisma: Kerrostalo, JP Koskinen: Tulisiipi, Monika Fagerholm: Kuka tappoi bambin?, Mikko Rimminen: Jos se näyttää siltä.

Vahvoja aiheita, taitavia kirjoittajia. Lukijana olen erittäin tyytyväinen tähän ehdokasjoukkoon, joista Rimminen on jo kertaalleen palkinnon saanut.

Eipä ihan helpon valinnan eteen joutunut Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila. Hänellä on kolme viikkoa aikaa tehdä valinta ja perustella se.

Ennakkoon vahvoiksi ehdokkaiksi noussevat Statovci ja Fagerholm, mutta aiemmat vuodet ovat osoittaneet, että ennakkoarviot ovat hankalia.

Onhan palkintoa jakamassa lopulta vain yksi lukija.

Sillä tavalla aika on muuttunut, että itse en enää jännitä niinkään sitä, kuka palkinnon lopulta saa, vaan sitä, mitä hän kiitospuheessaan sanoo.