Kommentti: Urheilupuiston koulu menee remonttiin - ja se on hyvä uutinen

Nyt ei korjata rakennus- tai remonttivirheitä, vaan tehdään koulusta nykyisten rakennusmääräysten mukainen.

Uutinen Urheilupuiston koulun lähivuosina odottavasta remontista on kiinnostanut mikkeliläisiä kovasti. Se ei ole mitenkään yllättävää. Yli 400 oppilaan vanhemmat ja muut läheiset ovat totta kai kiinnostuneita siitä, millaisissa oloissa lapset ja nuoret yläkouluaan käyvät.

Koulujen sisäilmaongelmat ovat myös olleet Mikkelissä valitettavan toistuva puheenaihe viime vuosina. En ihmettele yhtään, jos moni lukija on päästänyt suustaan tai ainakin miettinyt jotakin sen suuntaista että joko taas Mikkelissä.

Kouluremontit ovat yleensä monella tavalla raskaita. Oppilaat joutuvat usein jopa vuosien mittaiseen parakki- ja väistötilarumbaan. Se aiheuttaa monenlaista säätöä, jo kevät- ja kuusijuhlien pitopaikasta lähtien. Minullakin on asiasta lapsikohtaista kokemusta; Lähemäen koulun saneerauksen yhteydessä elettiin pitkään parakkielämää. Siitäkin selvittiin.

Koville kouluremontit ottavat kunnissakin. Mikkelikään ei olisi varmasti tarvinnut yhtä tyyristä remonttia lisää, kun edellisiäkin kouluremontteja on kesken ja maksamatta.

Kaikesta huolimatta tässä uutisessa on paljon hyvää. Urheilupuiston koulun remonttiuutinen kertoo siitä, että Mikkelin kaupunki aikoo ryhtyä tositoimiin havaittujen ongelmien korjaamiseksi. Ja sitä on nyt tässä syytä korostaa, ettei Tipulassa korjata pieleen mennyttä remonttia, vaan yli 60 vuoden takaisen rakentamisen jälkiä. Silloin olivat rakentamisohjeet ja -tavat aivan toisenlaiset, kuten myös ajattelun aikajänne; Tipulan työmaamestareiden ajatuksissa ei hyvin todennäköisesti ole häivähtänytkään se, että betonivaluihin jätetyt laudat alkavat vuonna 2017 hapantua ja tuottaa mikrobeja hengitysilmaan.

Nyt ei siis korjata hutiloinnin jälkiä vaan entisaikaisten maan tapojen tuloksia. Samaan asiaan on Mikkelissä törmätty ennenkin, nykyisen Päämajakoulun saneerauksessa. Täsmennykseksi sanottakoon, että Päämajakoulu ei nykyään tarkoita entistä Keskuskansakoulua, vaan entistä Yhteiskoulua. Pysyttehän vielä kärryillä?

Minusta on hyvä uutinen, että Mikkeli aikoo saneerata Urheilupuiston koulun, omankin entisen opinahjoni, jälleen pelikuntoon. Paljon huonompi uutinen olisi ollut se, jos ongelmat olisi todettu ja tiedoksi saatettu, mutta mitään ei olisi tehty.

Sitä kaupungilta on tietenkin edellytettävä, että Urheilupuiston saneeraus tehdään sitten kerralla niin, ettei tarvitse lähteä vuoden päästä mattoja irti repimään eikä ilmastointia uusiksi rakentamaan. Kun iso koulurakennus joudutaan käytännöllisesti katsoen purkamaan niin etteivät jäljelle jää kuin seinät, ei mikään estä tekemästä työtä niin sanotusti viimeisen päälle.

Osallistu keskusteluun

Länsi-Savo