Kommentti: Mikkelissä on kokeiltu joka vuosi erilaista joulutorisysteemiä — Voitaisiinko porukalla hakea paras tapa ja pitäytyä siinä?

Asiakasta hämmentää, kun Mikkelin joulutori on joka vuosi erilainen.

Anssi Mehtälä
Anssi Mehtälä

Kannustan periaatteessa kaikkea sellaista, joka pyrkii virkistämään Mikkelin torimeininkiä ja tuomaan kaupungin ytimeen uudenlaista toimeliaisuutta ja säpinää.
Silti on pakko myöntää, että kun näin ensimmäisen kerran jouluteltan, arvelin sen olevan rakennusmiesten teltta, jonka kätköissä tehdään asennushommia säiltä suojassa.
Sitten kun tajusin että tuo nyt sitten oikeasti onkin se jouluteltta, ajattelin että miksi hylättiin ainakin minusta ihan toimivalta näyttänyt, pikkukioskeille rakentunut ulkotorisysteemi.

Käynti teltassa korjasi ennakkokäsityksiäni. Se on sisältä ihan siisti ja toimiva. Ja katon alla on varmasti mukavampi laulaa joululauluja. Toivon, että mikkeliläiset tukevat paikallista toimeliaisuutta käymällä telttatorilla toriteltassa.
Mutta oli niissä ulkotoreissa se hyvä puoli, että ne näkyivät ulospäin ja houkuttelivat väkeä. Teltan seinien läpi ei näy, vaikka sisällä olisi millainen sutina.
Teltan seinät myös peittävät tehokkaasti. Tänä vuonna ne peittävät yhdestä vinkkelistä katsottuna ainakin Mikkelin komean kuusen ja Raatihuoneenkadun jouluvalot.

Mikkelissä on muutaman vuoden ajan kokeiltu joka vuosi erilaista joulutorikonseptia. Nyt voisi pikku hiljaa olla se aika, että istuttaisiin isolla porukalla alas ja mietittäisiin pysyvä toimintatapa. Joulutorimeininkiä edistäisi se, jos siinä olisi jatkuvuutta. Onhan joulukin aika perinnepitoinen tapahtuma.


Pari ideaa haluan itsekin heittää hattuun. Joulutorin pitää ehdottomasti olla torilla. Ja se pitää rakentaa sellaiseksi, että se yhdistää vakituiset torikauppiaat, joulutorilaiset ja kuusikauppiaat, mielellään tietysti myös torin laidan isot toimijat. Silloin rakentuu kokonaisuus, jossa mikkeliläisen on luontevaa asioida.
Ja kun ne mixboxit ovat jo olemassa ja maksettu, voisi niitä myös käyttää.

Anssi Mehtälä
@lansi-savo.fi