Kommentti: Taidelaitosten on oltava siellä missä ihmisetkin ovat — älkää siis työntäkö Mikkelin taidemuseota mihinkään varastohalliin

Anssi Mehtälä
Anssi Mehtälä

Museo ja kauppakeskus? Ei ollenkaan huono idea, jos halutaan elää niinsanotusti tätä päivää.
Museoiden on kilpailtava asiakkaista. Ei riitä muutama rukinlapa tai taulu jossakin kähyisessä loukossa. Pitää olla hyviä, vaihtuvia näyttelyjä, kiinnostava museokauppa ja tilat siellä, missä ihmiset ovat. Kauppojen, kulkuväylien ja ravintolapalvelujen lähellä.
Kauppakeskuksetkin joutuvat miettimään olemassaoloaan uusiksi. Vähittäiskaupan murros muuttaa jo niiden tarjontaa tapahtuma- ja elämyskeskeisemmäksi.
Elokuvateattereiden, leikkipaikkojen ja pakohuoneiden sekaan mahtuu museokin. Monessa paikassa on rakennettu museoita ja gallerioita entisiin tehdashalleihin. Keskellä kaupunkia kulttuuripaikkojen kynnykset madaltuvat kummasti. Museoon löytää sekin, joka ei sitä muuten osaisi etsiä.
Mikkelin taidemuseolle on kuulemma tarjoteltu väistöpaikaksi muun muassa entistä Wisa-areenaa Pursialassa. Jos se on totta ja jos muut esitykset ovat samaa tasoa sanon vain että nyt jo vähän valoja päälle siellä. Monta vuotta on pitkä aika.

Anssi Mehtälä
@lansi-savo.fi