Kommentti: En ole lukenut kuin muutaman Finlandia-ehdokkaan, mutta onhan uutuuskirjoja ilmestynyt paljon muitakin

Finlandia-palkinto saa ihmiset rynnistämään kirjakauppoihin. Minä käärin joulupaketteihin mieluummin omat valintani.

Kommentti: En ole lukenut kuin muutaman Finlandia-ehdokkaan, mutta onhan uutuuskirjoja ilmestynyt paljon muitakin

Suomalainen kirjallisuuselämä tiivistyy syksyllä jaksoon, joka alkaa Helsingin kirjamessuista ja päättyy kirjallisuuden Finlandia-palkintojen jakamiseen.

Kaunokirjallisuuspalkinnon saajaehdokkaat on nyt julkistettu, eikä yllätyksiä. Olli Jalosen Taivaanpallo teki kirjana ison vaikutuksen, onhan se todellinen vanhan liiton romaani, mutta valitsijamies Seppo Puttonen saattaa kallistua Katja Kettuun. No, olen aina ollut huono veikkamaan —ja hyvä niin.

Muutoin olo on vähän kuin Nobel-julkistusten aikaan, sivistymätön. Mäkelän Hunanin olen bongannut marketin kirjalaarista, ja ajatellut, että pitäisi kai tuokin lukea. Nyt ainakin täytyy. Järvelä ja Sundkin ovat korkkaamatta, joten eipä lopu lukuhommat tänä syksynä. Tai ehkä jätänkin ne lukematta, sillä eihän kaikkea ole pakko.

Ehdolla olevista tietokirjoista en ole lukenut ensimäistäkään, mutta työkaverit (miehiä) ovat kehuneet Seppo Aallon Kapina tehtailla — Kuusankoski 1918 -kirjaa. On kuulemma monipuolinen katsaus aiheesta.

Lasten- ja nuortenkirjoista en tiedä mitään, mutta Sankaritarinoita tytöille -kokoelma on pumpsahtanut silmille monen kirjallisesti leipänsä hankkivan tuttavan some-päivityksessä. Se on varmasti hyvä, mutta koska oma sosiaalinen statukseni muuttuu pian mutsista mummoon, kannatan lämpimästi Muna-kuvakirjan palkitsemista.

Lasten- ja nuortenkirjoista en tiedä mitään

Pitäisi muistaa, että päättyvä kirjavuosi on antanut paljon enemmän kuin viikon mittaan paljastetut Finlandia-ehdokaslistat antavat ymmärtää.

Omiin joulupaketteihini päätyy ainakin lievästi skandaalinkäryinen Noora Vallinkosken Perno — Mega City, joka kolahti koko rahalla ilmestyttyään syyskuussa.

Tällainen kirjallinen ääni on todella tervetullut, tuttu ja samalla sopivan räyhäkkä. Kirja alkaa siitä, miten raskaana oleva tyyppi seisoo seitsemännen kerroksen tuuletusparvekkeella, vetää napaansa levyn Fazerin sinistä ja hyppää. Kertoja on se vatsassaan oleva vauva.

Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin -kirjaa odotin koko kesän, ja se tarjosi juuri niin mukavan ja viihteellisen lukutuokion kuin ennakoin. Kankimäki kirjoittaa itsensä näköistä proosaa. Ja tämä on siis kehu, hei!

Kankimäestä heräsi ajatus, eräänlainen toive kustantamojen suuntaan: Voisimmeko tulevaisuudessa saada vähän enemmän laadukasta, mutta viihteellistä luettavaa, muutakin kuin iänikuisia dekkareita. Vastaavasti olisin valmis luopumaan osasta taiteen nimissä ylevästi nakuteltua laatukirjallisuutta. Niin, ne blogeihin perustuvat "tietokirjat" voitte minun puolestani vetää vessasta alas.

Kiitos ja anteeksi.

Finlandia-ehdokaat 2018

Tietokirjallisuus:

Aalto, Seppo: Kapina tehtailla – Kuusankoski 1918 (Siltala)
Aivelo, Tuomas: Loputtomat loiset (Like)
Haatanen, Kaisa & Sanna-Mari Hovi: Monarkian muruset – Kaiken maailman kuninkaallisia (Johnny Kniga)
Ruuska, Helena: Hugo Simberg. Pirut ja enkelit (WSOY)
Siilasmaa, Risto & Catherine Fredman: Paranoidi optimisti – Näin johdin Nokiaa murroksessa (Tammi)
Similä, Ville & Mervi Vuorela: Ultra Bra – Sokeana hetkenä (WSOY)

Lasten- ja nuortenkirjallisuus:

Anttonen, Taru & Milla Karppinen (toim.): Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) – Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan (Into)
Enoranta, Siiri: Tuhatkuolevan kirous (WSOY)
Hai, Magdalena: Royaumen aikakirjat 1: Kolmas sisar (Otava)
Hurme, Maija & Anssi: Skuggorna / Varjostajat (Schildts & Söderströms / S & S)
Mattila, Riina: Järistyksiä (WSOY)
Vuori, Sanna Sofia. Kuvitus: Linda Bondestam: Ägget / Muna (Förlaget / Teos)

Kaunokirjallisuus

Jalonen, Olli: Taivaanpallo (Otava)
Järvelä, Jari: Kosken kahta puolta (Tammi)
Kettu, Katja: Rose on poissa (WSOY)
Mäkelä, J. Pekka: Hunan (Like)
Rauhala, Pauliina: Synninkantajat (Gummerus)
Sund, Lars: Där musiken började / Missä musiikki alkoi (Förlaget / Teos)
Lähde: Suomen kirjasäätiö