Kommentti: Vaalien jälkeen pestään pyykki

Timo Laitakari | timo.laitakari@lansi-savo.fi | Twitter: @TimoLaitakari
Timo Laitakari | timo.laitakari@lansi-savo.fi | Twitter: @TimoLaitakari

Presidentinvaalit 2018 kolmella lauseella: 1) Sauli Niinistön ylivoima oli murskaava. 2) EU-kriittiset ”protestiehdokkaat” saivat yllättävän pienen kannatuksen. 3) Vasemmiston yhteenlaskettu kannatus romahti marginaaliin.

Niinistön valtava suosio teki vaaleista ylipäänsä latteat. Puolueväki suoritteli kampanjoita velvollisuudentuntoisesti, mutta voimia selvästi säästeltiin tuleviin, tärkeämpiin koitoksiin.

Niinistön varjo vaikutti jo ehdokasasetteluun. Keskustan ja SDP:n ykkösnimet jäivät katsomoon. Milloin edellisen kerran on käyty presidentinvaalit, jossa ei ole mukana yhtään puolueensa puheenjohtajaa? Ehkä joskus Urho Kekkosen kaudella?

SDP:ssä ja keskustassa on luvassa itsetutkiskelua; puoluejohdon asema nousee varmasti puheeksi.

Presidentinvaalit ovat nykyään korostuneesti henkilövaalit. Kertovat ne silti puolueistakin. Tässä katsannossa kokoomus — vaikka Niinistö olikin ”sitoutumaton” kansanliikkeen ehdokas — ja vihreät pärjäsivät.

SDP:ssä ja keskustassa on luvassa itsetutkiskelua; puoluejohdon asema nousee varmasti puheeksi.

Vihreiden Pekka Haavisto jäi edellisten vaalien tuloksesta. Niinistö verotti. Siitä huolimatta kakkossija oli Haavistolle ja puolueelle oikein hyvä, ääniosuuskin lähellä puolueen gallupkannatusta.

Demarit hävisivät nämä vaalit jo kauan sitten. Tuula Haatainen uhrautui ehdokkaaksi ja teki minkä pystyi. Hän oli uskottava ja osaava, mutta joutui vääriin vaaleihin. Vetoapu puoluejohdolta ja ay-liikkeeltä puuttui.

Paavo Lipposen vajaan seitsemän prosentin tulosta pidettiin kuusi vuotta sitten  vanhalle mahtipuolueelle katastrofina. Nyt kannatus oli siitä puolet.

Täydelliseltä nöyryytykseltä SDP sentään säästyi, kun vasemmistoliiton Merja Kyllönen pysyi niukin naukin takana.

Haataisen tavoin myös keskustan Matti Vanhanen esiintyi tenteissä edukseen. Kokemus ja itseluottamus näkyivät. Tulos oli silti vain nelisen prosenttia.

Mikä pahinta puolueen kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen sai selvästi enemmän.

Tässä on vakava viesti keskustajohdolle: iso osa peruskannattajista on pettyneitä puoluejohtoon ja hallituksen politiikkaan. Nyt mietitään miten tulos vaikuttaa puheenjohtaja Juha Sipilän asemaan. Mitä puolue aikoo tehdä palauttaakseen kannattajiensa luottamuksen?

Sipilä itse teki peliliikkeen jo sunnuntaina kertomalla aikovansa jatkaa puheenjohtajana myös puoluekokouksen jälkeen.

EU-kriittisten populistien sarjassa Laura Huhtasaari (ps.) löi Väyrysen. Huhtasaaresta odoteltiin näiden vaalien yllättäjää, joka hyödyntää surutta Donald Trumpin parhaat kikat ja tekee vaalitenteistä sirkusta. Tässä Väyrynen paineli surutta ohi.

Huhtasaari keräsi keräsi silti lopulta yllättävänkin hyvän potin. Kampanjan aikana Huhtasaari vaikutti välillä vaisulta ja hänen ohut osaamisensa näkyi selvästi.

Seuraavissa vaaleissa Huhtasaari on kokeneempi. Jos hän on yhtä sitkeä kuin Väyrynen, mitä vielä näemmekään?