Lukijalta: Öljyhampussa iso mahdollisuus

Pane maatalousministeri Jari Leppä vauhtia öljyhampun viljelyyn, tutkimukseen ja jalostukseen. Siitä voisi tulla kuminan veroinen rahakasvi, Jouko Rönkä kirjoittaa.

Kuopion seudulla on viljelty öljyhamppua, jonka siemenistä kylmäpuristettua hamppuöljyä on saanut Finola-tuotenimellä luontaistuotekaupoista. Mutta ei enää?
Olen käyttänyt kylmäpuristetta hamppuöljyä vuosikymmeniä ja todennut sen hyväksi rasva-aineenvaihdunnan kannalta. EU yritti panna kapuloita viljelyn rattaisiin, mutta sitten todettiin tutkimuksissa, ettei öljyhamppu sisällä huumeita. EU antoi luvan viljellä öljyhamppua ja sitä on saanut sen jälkeen, mutta runsaan kysynnän vuoksi Finola on aina lopussa ja tilalle on tuotu ulkomaista hamppuöljyä.

Pane maatalousministeri Jari Leppä vauhtia öljyhampun viljelyyn, tutkimukseen ja jalostukseen. Siitä voisi tulla kuminan veroinen rahakasvi. Kuminasta on tullut niin merkittävä tuote että puolet Euroopassa myytävästä kuminasta on Suomessa viljeltyä. Tarvittaisiin varmaan Bertalan Galambosin tapaista edelläkävijää kuten kuminan ja monen muun maustekasvin kehittäjää ja puolestapuhujaa.

Jouko Rönkä
Helsinki, Kangasniemi

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.