Lukijalta: Suomalaisia eläkeläisiä köyhdytetään oikein lain voimalla

Vaalien lähestyessä keskusteluun nousee niin sanottu taitettu indeksi, jonka avulla Paavo Lipposen demarihallitus jo runsaat kaksi vuosikymmentä sitten löi jarrut eläkkeiden kohoamiselle samaan tahtiin palkkojen kanssa.

Sen piti olla tilapäinen, päälle tunkeneen laman torjuntakeino. Lama on jatkunut runsaat kaksi vuosikymmentä, eikä loppua näy.

Meitä eläkeläisiä on 1,5 miljoonaa, joista pienituloisia puolet. He saavat eläkettä 1 484 euroa kuukaudessa. Koko eläkeläisjoukosta suurta eläkettä saavien osuus on vain pari prosenttia. Tämän joukon edustajat kirjoittelevat suolarahojen niukkuudesta harvemmin lehtiin.

Eläkeläiset, jotka jäivät eläkkeelle 1996, ovat menettäneet tuloistaan palkkatuloihin verrattuna runsaat 30 prosenttia joka kuukausi. Eläkeläiset ovat ainoa tulonsaajaryhmä, jonka annetaan köyhtyä ihan lain voimalla.

Indeksiasetelma kurittaa eniten pientä eläkettä saavia. Siitä joukosta löytyvät leipäjonojen asiakkaat ja ne, joiden eurot eivät riitä lääkkeisiin, hädin tuskin jokapäiväiseen leipäpalaankaan sekä ne, joiden laskut ovat eurojen puutteen takia myöhässä ja jotka joutuvat maksamaan vielä perintämaksut ja ylimääräiset korot.

Taitetun indeksin korjaaminen olisi keino eläkeläisten tulojen korjaamiseen tasapuolisesti. Poliittinen tahto näyttää puuttuvan kaikilta nykyisiltä hallituspuolueilta. Ne pelkäävät yksimielisesti,että rahat eivät riitä.

Jos voimassa olevaa "köyhdyttämisautomaattia" olisi ollut laman varjolla ollut rakentamassa kovasti parjatun Sipilän johtama hallitus, valtio olisi saateltu ammattiyhdistysväen toimin pysähtyneisyyden tillaan lamasta välittämättä.

Kevään aikana meitä laahustaa vastaan ääniä kalastelevia, nykyisiä ja tulevia kansanedustajaehdokkaita, jotka lupaavat kuunnella myös eläkeläisten huolet.

Ehdokas nyökyttelee mahdolliselle tulevalle äänestäjälleen myötätuntoisena,se ei sido läpi menijää mihinkään. Eläkeläisillä kun ei ole takanaan ammattiliittoa.

Pentti Jormanainen
Mikkeli