Lukijalta: Essote on saatava omistajiensa ohjaukseen

Pepe Hölttä Hirvensalmelta arvioi, että Essoten omistajakunnissa on laaja tyytymättömyys Essoteen.

Lehtiä lukiessa syntyy vaikutelma, että Essote olisi tehokas, taloudellinen ja jopa Suomen parhaimpia kuntayhtymiä. Asian oikea laita ei välttämättä ole näin. Essoten jäsenkunnat ovat jo pidemmän aikaa seuranneet kuntayhtymänsä villiä menoa hämmennyksen vallassa.

Kuntien kannalta suurimpana ongelmana on se, ettei Essoten valtuustossa päätetty budjetti pidä, vaan vuotaa kuin seula. Omistajakunnat ovat viestittäneet tästä huolesta lukuisia kertoja Essoten johdolle. Omistajien huoli on toistaiseksi kaikunut kuuroille korville.

Kunnissa samoin kuin valtiolla vuotuinen talousarvio on sitova. Vain hyvin painavista syistä voidaan käyttää lisätalousarviomenettelyä. Essoten toiminnan rahoittaminen alijäämiä turvottamalla ei omistajakunnissa enää kauan vetele.

Essotessa näyttää kuitenkin olevan helppoa pelata alijäämillä. Kun ensin budjetoidaan 5 miljoonan euron alijäämä, joka yhtäkkiä paisuu 8 miljoonaan ja lopulta 15 miljoonaksi, tuntuu kuin millään ei olisi väliä. Kentällä alkaa olla paniikki, ja nyt tarvitaan nopeita suunnanmuutoksia.

Nykyinen tilanne kuvastaa täydellistä luottamuksen ja avoimuuden puutetta Essoten johdon ja kuntapäättäjien välillä. Essoten johdolta on puuttunut osaamista luottamuksellisen ja avoimen ilmapiirin luomiseksi ja ylläpitämiseksi jäsenkuntien ja sen välillä tai sen merkitystä ei ole ymmärretty. Asetelma näyttää nyt siltä, että Essotessa ajatellaan, että sen tarvitsee vähät välittää omistajakuntiensa talous- ym. ohjailusta.

Tämän olen kirjoittanut aiemminkin, että Essote on perustettu hoitamaan jäsenkuntiensa sote-palvelujen järjestämistä ja voisi luulla, että omistajien toivomalla tavalla ja ohjauksessa.

Kun jäsenkunnat ovat Essoten perustaneet ja sopimukset luoneet, on niillä varmaan mahdollisuus yksimielisellä päätöksellä myös sopimuksia muuttaa. Omistajien ääni on saatava kuulumaan Essoten päätöksentekoelimissä. Jos se edellyttää perussopimuksen muuttamista tai Essoten johdon vaihtamista, tehtäköön niin.

Olen ymmärtänyt, että omistajakunnissa on yhteinen tyytymättömyys Essoteen ja vahva halu muutokseen. Tarvitaan siis vain toimenpiteitä.

Pepe Hölttä

kunnanvaltuutettu (ikl.)

Hirvensalmi

Uusimmat uutiset