Mielipide: Hallitus tukee tuloerojen kasvua

Jo pitkään ovat varsinkin tulokehityksen niukempaa osaa edustavat olleet tietoisia siitä, ettei solidaarisuus kakun jaossa koske kaikkia. Siihen riittää lompakko talouden mittariksi.

Jo pitkään ovat varsinkin tulokehityksen niukempaa osaa edustavat olleet tietoisia siitä, ettei solidaarisuus kakun jaossa koske kaikkia. Siihen riittää lompakko talouden mittariksi.
Hallitus, joka pyrkii keräämään kiitosta talouden noususta plussalle, ei huomioi tuloerojen kasvua ja eriarvoisuuden lisääntymistä. Meillä on työttömiin, eläkeläisiin ja muuten toimeentulovaikeuksissa oleviin kylmäkiskoisimmin suhtautuva hallitus pitkiin aikoihin.
Perustoimeentulon ja eläkkeiden kosmeettinen nosto ovat vitsi. Muutama kymmenen senttiä päivässä ei käytännössä ole nollaa suurempi.

Entä työeläkeläiset? Tuo lähes kirosanana puolueiden sanavarastossa esiintyvä kansanryhmä. Sitähän osoitti surullinen suhtautuminen keväiseen kansalaisaloitteeseen.
Uskoisin, että mikäli jotain indeksikorotussenttejä luvassa olisikin vuoden 2018 alussa, niiden jäädyttämistä suunnitellaan kansantaloudellisista syistä.
Kansantaloudellisia esteitä ei löydy suurituloisten palkitsemisjärjestelmiin! Sekä ylimpiä tuloluokkia koskeviin veronkevennyksiin.

Olemme menossa kohti kahden, ehkä kolmen kerroksen väen yhteiskuntaa, missä vähimmillä elävä on avuttomin itseään puolustamaan. Murheellisinta on puolueiden suhtautuminen palautteeseen olan kohautuksella.
Perinteisimmät vasemmistopuolueet ovat oppositiossa, samoin persut, eikä nallipyssyjen paukuttelu sieltä juuri ketään hetkauta.
Vihreitä en suostu parhaalla tahdollanikaan kutsumaan köyhän asialla olevaksi puolueeksi. Paitsi siinä mielessä, että he haluavat köyhät köyhinä pitääkin. Ekologisilla tarkoitusperillä.
Entä siniset, persujen sirpaleosasto hallituksessa? Ei pysty vahvojen puristuksessa kuin takaamaan, ettei hallitus kaadu ja vihreille koita kansan näköalattomuuden takia ennenaikainen hillotolppa. Ehkä kuitenkin saamme sinisistäkin vielä kunnon puolueen? Tai sitten tapahtuu takaisinsulautuminen?

Lopuksi esimerkki Espanjasta. Työeläkkeet ja muut eläkkeet maksetaan 14 kertaa vuodessa. Näin keskimääräinen työeläke on vuositasolla lähes tasoissa meidän kanssamme. Kun ottaa huomioon Espanjan verokäytännön ja halvemmat elinkustannukset, ei täällä kannata paljoa kerskailla.
Lisäksi siellä työeläkkeetkin maksaa paikallinen Kela, ei ole rypästä te-kassoja joiden pomot nostavat poskettomia korvauksia ja joiden ylläpito maksaa vuosittain noin 400 miljoonaa. Maksetaanhan Espanjassa palkatkin 14 kertaa vuodessa, kesällä ja joulukuussa tuplana. Meillähän tulee osalle joululahjaksi mätkyt.

Veikko Elo
puheenjohtaja, Oikeutta eläkeläisille ry Etelä-Savo (ps.)
Mikkeli

Olemme menossa kohti kahden, ehkä kolmen kerroksen väen yhteiskuntaa.

Luetuimmat