Lukijalta: Siilotontin kilpailutus on uusittava

Veronmaksajien edun mukaista on avata uudelleen tontin rakentajan etsiminen ja haettava siihen toimija, joka maksaa markkinahinnan.

Olen pöyristynyt JL-Rakentajat Oy:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Toivakan lausunnosta (LS 10.5.) Toivakka pitää erikoisena, jos siilotontin kerrostalon rakentajan kilpailutus uusittaisiin.
Itse pidän epänormaalina sitä, jos kaupunki muuttuneessa tilanteessa antaisi yhdelle rakentajalle puoli-ilmaiseksi tontin keskeltä kaupunkia eli kaupunki lahjoittaisi Toivakalle noin miljoona euroa kaupunkilaisten omaisuutta. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupunkilaisia pitää verottaa tuon verran enemmän. En usko mikkeliläisten tällaista haluavan.

Ymmärtäisin tontin edullisen hinnan, 680 000 euroa, jos ostajana olisi vuokrataloyhtiömme Mikalo Oy tai opiskelija-asunnot Moas Oy, joiden tehtävänä on rakentaa kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. JL-Rakentajat Oy ei tee sosiaalista asuntotuotantoa, vaan markkinahintaisia asuntoja ja rahallista tulosta omistajan viivan alle. Tällöin myös tontista pitää saada markkinahinta.
Uskon Mikkelissä olevan muitakin rakennusyhtiöitä, jotka ovat siilotontista kiinnostuneita nyt kun on tullut Toivakan käyttämän asiantuntijan kautta ilmi, ettei siiloa ja myllyä tarvitsekaan säilyttää, vaan ne voi purkaa. Tieto tuli julki kaksi päivää sen jälkeen, kun kaupunginvaltuusto hyväksyi siilon suunnitelman, jossa Toivakan kanssa ”kumppanuuteen” sitouduttiin siilon sisälle perustuvan vaikean rakentamisen perusteella.
Tilanne on aivan olennaisesti muuttunut ja nyt on kyse normaalista kerrostalorakentamisesta. Kun siilo voidaan purkaa, yksi kilpailutuksen laatupiste, jolla JL-Rakentajat sai kumppanuuden, ei ole enää peruste.

Päätöksen rakennusoikeuden luovutuksesta tekee kaupunginvaltuusto. Kaikki tähänastinen on ollut valmistelua. Rahaa ei ole siirtynyt, eikä teknisen lautakunnan päätöksellä ole Toivakalle vielä luovutettu mitään.
JL-Rakentajat Oy on omalla kustannuksellaan selvittänyt siilon epäpuhtauksia ja voidaan tulkita, että nämä kustannukset sisältyvät yhtiölle kuuluvaan taloudelliseen riskiin. Koska selvityksistä kuitenkin on saatu lopputulokseksi se, ettei siiloa tarvitse säilyttää, kaupunki voi kohtuullisesti korvata ainakin jonkin osan mainituista laskuihin perustuvista kustannuksista. Mitään muita vahingonkorvauksia ei tulisi korvata.
Veronmaksajien edun mukaista on avata uudelleen tontin rakentajan etsiminen ja haettava siihen toimija, joka maksaa markkinahinnan.

Satu Taavitsainen
kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja (sd.)
Mikkeli

Osallistu keskusteluun

Länsi-Savo