Mielipide: Salicoa olisi pitänyt kosiskella siirtämään toimintansa Juvalle

Viime viikolla saimme kuulla järkyttävän uutisen Juvalta, kun Salico Oy ilmoitti siirtävänsä toiminnan Juvalta Helsinkiin.

Syitä Salicon siirtymiseen Juvalta Helsinkiin on varmasti monia. Käsittääkseni Salicolla menee hyvin, ja sen vuoksi Salicosta on vuosien saatossa syntynyt Juvan työmarkkinoiden selkäranka.

Menestyvät yritykset tekevät ilman tunteita isojakin muutoksia kulujensa minimoimiseksi, ja Salicon päätös siirtää Juvan tuotanto Helsingin tuotantonsa yhteyteen on osoitus yrityksen kulujen minimoimisesta.

Se, että Salicolla on mennyt hyvin ja että sillä on Helsingissä myös toimintaa, olisi pitänyt olla juvalaisille päätöksentekijöille ja virkaa tekeville sellainen vinkki, jonka pohjalta Salicon toiminnan säilyminen Juvalla olisi suojattu kaikin mahdollisin keinoin.

Myös resursseja olisi pitänyt käyttää Salicon Helsingin toiminnan kosiskeluun Juvalle. Tietenkin Juvalle pitää houkutella myös uusia yrityksiä, mutta kyllä Juvalla jo olevat yritykset kuuluu saada investoimaan Juvalle, eikä muille paikkakunnille.

Tässä yhteydessä on pakko ottaa esille myös 2017 vuonna teknisessä lautakunnassa ollut vääntö vesimaksuista. Lautakunta sai tuolloin väännettyä kotitalouksien veden hinnan korottamisen pienemmäksi, mitä oli esitetty. Samassa yhteydessä päätimme teknisessä lautakunnassa aloittaa keskustelun siitä, voisiko paljon vettä kuluttaville yrityksille olla vedestä huokeampi hinta perustuen veden kulutukseen.

Koska Salicon vedenkulutus oli niin merkittävän suuri muihin vedenkuluttajiin verrattuna, päädyttiin Salicon kanssa sopimukseen alemmasta veden hinnasta. Hallinto-oikeus kumosi lautakunnan päätöksen. Näin Salico päätyy maksamaan valtavasta vedenkäytöstään täyden hinnan.

Varmasti merkittävin syy Salicon Juvan toiminnan siirtämiselle Helsinkiin on heidän valmistamien tuotteiden ja heidän käyttämien raaka-aineiden kuljetuskustannukset. Kuljetuskustannukset ovat jo nyt aivan liian korkeat ja maan vasemmistohallitus on polttoaineverotuksen kautta luomassa niitä vielä korkeammaksi.

Ihmettelenkin, miksi pääministeripuolue SDP:n paikalliset kuntapoliitikot antavat hiljaisuudellaan tapahtua oman elinympäristönsä, eli maaseudun alasajon tässäkin muodossa. Puhumattakaan keskustapuolueen kuntapoliitikoista, miksi he eivät vaadi julkisesti puoluettaan kävelemään ulos hallituksesta, joka luo tänne maaseudulle pelkästään pahoinvointia.

Ano Turtiainen

Kansanedustaja, kunnanvaltuutettu (ps), Juva