Lukijalta: Ministeri Tiilikaisen sudet ovat uhka ihmiselle

Etelä-Savossa ja -Karjalassa sai kuljeksia metsässä viimeiset 10 vuotta pelkäämättä susia. Kuka keräsi luonnontuotteita kuka metsästi koiralla tai muuten vain vain luonnon rauhassa ilman näiden petojen aiheuttamaa pelon tunnetta ja uhkaa.

Etelä-Savossa ja -Karjalassa sai kuljeksia metsässä viimeiset 10 vuotta pelkäämättä susia. Kuka keräsi luonnontuotteita kuka metsästi koiralla tai muuten vain vain luonnon rauhassa ilman näiden petojen aiheuttamaa pelon tunnetta ja uhkaa.
Nyt kuitenkin vuoden sisällä on ministeri Tiilikaisen valvonnassa oleva Luonnonvarakeskus tuonut alueelle (Ruokolahti, Puumala) urospuolisen pantasuden ja sille ainakin yhden naaraspuoleisen kaverin. Tavoitteena on, että nämä yksilöt tekevät pentuja ja Tiilikaisen vaalipiirin alueelle muodostuisi kokonainen lauma.

Susipariskunnan kotoutumista alueelle on avitettu vielä tuomalla niille mm. hirven raatoja. Havaintojen perusteella nämä raadot eivät ole itse susien tappamia, koska niistä saattaa puuttua etu- tai takapuoli. Jokainenhan tietää mitä jälkeä ensi vuonna tuleva noin kymmenen suden lauma saa aikaiseksi. Kotieläinvahinkoja, koirien tappoja yms. tulee varmasti. Tuollaisen lauman ruoan tarve on suuri eikä hirvet tule niille riittämään vaan saaliiksi otetaan kotieläimiä ja koiria.
Tällainen lauma aiheuttaa pelkoa. Monet ihmiset eivät uskalla käydä esim. marjassa. Metsästyksen harrastaminen koiralla on mahdotonta.

Tuntuu siltä, että nämä pedot on asetettu etusijalle luonnossa, ihmiset pysyköön poissa. Tutkimusten mukaan jo vähäiselläkin metsässä liikkumisellä on positiivisia terveysvaikutuksia. Susien parissa liikkuminen ei varmasti ole kovin rentouttavaa ja verenpainetta laskevaa.
Voisikin kysyä, onko tällainen susien istuttaminen ja siirto muualta lain mukaista? Siirrot tapahtuu myös aivan täysin alueiden asukkailta salaa ja heille tiedottamatta. Saako Luke touhuta näiden petojen kanssa aivan miten haluaa ja onko tällä toiminnalla ministerin siunaus?

Mielestäni Suomessa ei tarvita yhtään sutta, koska Venäjällä on laskelmien mukaan suomalaisen suden kanssa samaan heimoon kuuluvia susia 42 000 kpl. Näin ollen niiden tulevaisuus ole millään tavalla uhattu. Siellä niillä riittää asumatonta korpea, meillä ne sen sijaan pyörivät nälissään pihapiireissä kotieläimiä tappamassa ja levittämässä ihmisiin pelkoa.
Tosiasiassa susi on myös uhka ihmiselle. Nuo miljoonat eurot susien suojeluun, siirtelyyn ja syöttelyyn olisivat nykyisessä taloudellisessa tilanteessa olisivat tuiki tarpeellisia esim. vanhusten huollossa

Martti Laine
suomenpystykorvalla metsästävä
Mikkeli

Anssi Mehtälä

Anssi Mehtälä

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat