Lukijalta: Puun käytön kasvu ei näy senttiäkään kuitupuun hinnoissa

Puun myyntitulot ovat Etelä Savossa ja koko maassa lisääntyneet kuitupuun osalta viimeisen 10 vuoden aikana lähinnä pinoa jatkamalla, ei puun hintojen nousun kautta.

Tukkipuut löytävät kyllä aina aidon markkinahinnan. Sahureita on paljon, pieniä ja suuria. Ne kilpailevat aidosti myyntiin tarjottavista tukeista. Myyjät tekevät tilin neljä kertaa kalliimmalla tukkipuulla, ei kuitupuulla, vaikka sitä myydään enemmän, Etelä Savossakin 3,5 miljoonaa kuutiota vuodessa. Ja kuitupuuta pitäisi hakata lisääkin, jotta metsät pysyisivat hyvässä tuottokunnossa.
Tässä on yksi syy sellua tekevien metsäyhtiöiden huipputuloksiin. Sellutehtaista on tullut metsäyhtiöiden setelipainoja, joista seteleitä ei ole  valunut sentin vertaa kuitupuun hintoihin. Tilanne on luonnoton senkin takia, kun uutta jalostavaa teollisuutta on rakennettu lisää ja entisiä tehtaita on trimmattu huippukuntoon. Markkinatalouden pelisäännöt eivät toimi kuitupuukaupassa. Hurskastelu sillä,että metsät olisivat nyt täyskäytössä, ei tunnu uskottavalta.

Kuitupuusta myyjille maksettavassa hintaan sellun hinnan nousu ei ole tuonut senttiäkään lisää. Jos puusta olisi pula, markkinat hoitaisivat hinnat kohdalleen. Näin toimivat tukkimarkkinat. Nyt kuitupuut tulevat sellutehtaille tukin imussa automaattisesti, ostajien sanelemilla hinnoilla.
Tässä ei ole kyse kalikkabisneksestä, vaan todella tuottavasta rahapajasta. Sinettinä ovat tulospalkkioiden tuomat 5 miljoonan euron vuosipalkat, ainakin UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesoselle ja Metsä Groupin pääjohtaja Kari Jordanille.
Yksi kuitupuukuutio maksaa ostajalle 15 euroa. Sellutonni imee kuitua 5 kuutiota. Sellutonnista firma saa vaikkka 800 euroa. Näin 15 euron kuitunyssäkän kylkeen tulee sellutonnin sisällä 160 euron hintalappu.

Jos kuitupuustakin maksettaisiin sen arvon mukaisia hintoja, sillä olisi aluetalouden kannnalta suuri merkitys. Nyt ei lähimainkaan näin ole. Ei sittenkään, vaikka tukin hinta on nelinkertainen kuitupuuhun verrattuna. Tukkipuukaupan imusta nauttiminen on tullut kalliiksi kuitupuun myyjille ja hunajaksi sellutehtaiden omistajille.

Pentti Jormanainen
Mikkeli