Mielipide: Vaihdan Essoten lääkäripalvelujen käyttämisen yksityisiin palveluihin

Ihan alkuun kehottaisin vt. terveyspalveluiden johtajaa Santeri Seppälää tutustumaan Essoten palveluhinnastoon. Siihen on eritelty selkeästi palveluiden hinnat, eikä se ole millään tavoin mutkikas, vaikka Seppälä niin antaakin ymmärtää.

Mikään lainsäädäntö ei velvoita päivystyksen vastaanottohenkilökuntaa ohjaamaan asiakasta kalliimmalle erikoislääkärille vaikka toimenpide voitaisiin hyvin suorittaa päivystyksessä.

Uskallan väittää, että kyseessä on Mikkelin keskussairaalan tai jopa Essoten sisäinen ohje, jotta asiakasta voitaisiin rahastaa tuplaten.

Tuohon väittämääni en pyydä Seppälältä edes vastausta, koska se kuitenkin olisi ympäripyöreä ja sävyltään alentuva tyyliin: "Ette te maallikot ymmärrä lainsäädännön ja Essoten laskutuksen luonnetta, koska se on teille liian mutkikas."

Sellaisena pidän Seppälän vastinetta edelliseen kirjoitukseeni.

Kun sain ensimmäisen 41,20 euroa käsittävän laskun, soitin laskutukseen olettaen että siinä on virhe.

Vastaus oli, että koska olen käyttänyt erikoislääkärin palveluita, on lasku vain maksettava eikä siitä voi neuvotella.

Minä sentään osaan käyttää nettiä sujuvasti mutta silti ei tullut mieleenikään käydä palveluhinnastoa läpi ennenkuin vahinko oli jo tapahtunut.

Minkälainen tilanne on sitten vanhuksilla jotka eivät ymmärrä internetistä höykäsen pölähtävää ja ovat siten julkisen terveydenhuollon mielivallan armoilla tuplalaskutuksineen?

Itseäni voin syyttää vain tyhmyydestäni ja sinisilmäisyydestäni.

Tästä eteenpäin rupean käyttämään yksityisiä palveluita, koska niissä otetaan vaiva vakavasti jo ensimmäisellä kerralla ja siihen järjestetään pätevä hoito, olkoonkin että se maksaa hieman enemmän. Mutta hintoihinsa näköjään tulee julkisenkin puolen palvelu.

Minua hyppyytettiin kokonaista neljä kertaa tyhjennyttämässä nestettä kyynärpäästäni ja jo ensimmäisellä kerralla kerroin kuinka siinä on jotain ihme kovettumia, jotka minun mielestäni aiheuttivat vaivani ja kyselin voisiko leikkaushoito olla niihin ratkaisu.

Kolme ensimmäistä lääkäriä totesivat, ettei sellaisia leikata vaikka jotain ylimääräistä kovettumaa esiintyisikin.

Eräs lääkäreistä harmitteli kuinka nesteenpoistossa menee liiaksi aikaa, koska tarkoitus on saada potilas viidessä minuutissa sisään ja ulos.

Neljäs lääkäri sentään suostui kopeloimaan kyynärpäätä ja sanoi: "Mä ehkä ymmärrän mitä sä tarkoitat." Leikkaushoito ei silti ollut hänenkään mieleen.

Vasta se viides tohtori otti asian vakavasti ja teki lähetteen leikkaushoitoon.

Nyt on kyynärpää leikattuna ja kunnossa mutta on pakko sanoa, että siihen paloi rahaa ja aikaa ihan turhan paljon.

Ja vieläkin kehotan ihmisiä olemaan suostumatta erikoislääkärin palveluihin jos vaiva on selkeästi päivystysluontoinen.

Jouni Kuokkanen
Mikkeli