Lukijalta: Vaalijalassa ymmärrettiin väärin Essoten lausunto

Pahoittelemme, että lausunto Vaalijalan kehyssuunnitelmasta 2019—2020 on närkästyttänyt kuntayhtymän johtaja Ilkka Jokisen (L-S 19.10.). Se ei ollut Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän hallituksen tarkoitus.

Vastasimme ainoastaan Vaalijalan erityishuoltopiirin meille esittämiin kysymyksiin nykyisten maakunta- ja sote-uudistuksen linjausten pohjalta.

Erityishuoltopiirien tulevaisuus on uudistuksessa vielä epävarma ja maakunnan konsernirakenne keskeneräinen ja hahmottumassa.

Sairaanhoitopiirien ja erityishuoltopiirin kiinteistöt siirtyvät Maakuntien Tilakeskus Oy:n hallinnoitavaksi ja omistukseen. Tilakustannukset näyttävät uuden laskentavan myötä nousevan, mistä muodostuu tulevalle Etelä-Savon maakunnalle rasite.

Tämän vuoksi ainakin investoinneissa on syytä varmistaa, ettei Etelä-Savon maakunnalle tule painolastia muualta.

Lausuimme, että Vaalijalan syytä katsoa tätäkin näkymää, kuten teemme Essotessakin. Jokinen on varmasti hyvin tietoinen valmistelutilanteesta, eikä itsestäänselvyyden pitäisi yllättää.

Asian uutisointi näyttääkin tehneen kärjistyksiä, joita itse lausunnossa ei ole. Essote ei suinkaan ”ohjeista Vaalijalaa pysymään oman maakunnan rajojen sisässä”.

Vastasimme vain meille esitettyihin kysymyksiin, että laajenemista on syytä hyvin perustelluista syistä välttää.

Aira Kietäväinen (kesk)
Hallituksen puheenjohtaja, Essote

Arto Seppälä (sd)
Hallituksen varapuheenjohtaja, Essote

Eero Aho (kok)
Valtuuston puheenjohtaja, Essote

Risto Kortelainen
Kuntayhtymän johtaja, Essote