Lukijalta: Mikkelin uusi teatteri vanhoille veturitalleille

Mikkelin kaupungilla on paljon mietittävää siinä, kuinka ratkaista konserttitalo Mikaelin ja teatteritalon saneeraus. Molempien korjaus maksaisi useita miljoonia. Kaupunki elää kuitenkin vaikeassa taloustilanteessa.

Lähitulevaisuudessa teatteritalon tai ainakin Mikaelin saneeraus on tehtävä. Yhtenä vaihtoehtona on esitetty teatteritoiminnan ja kaupunginorkesterin siirtymistä Mikaeliin.

Näiden toimintojen yhdistäminen saman katon alle ei mielestäni ole järkevää, mahdollista kyllä. Huonona esimerkkinä käy Savonlinnassa teatterin yhdistäminen Savonlinnasaliin.

Olen monesti miettinyt, voisiko sataman läheisyydessä oleva veturitalli olla vaihtoehtoinen rakennus teatteritaloksi. Se on Museoviraston suojelukohde. Tosin suojelukin vaihtelee aikakausittain.

Ymmärtääkseni kaupungilla on talleihin ja sen alueeseen etuosto-oikeus. Mikkelin toimeksiannosta Ramboll teki veturitallille vuonna. 2012 kattavan kunto- ja haitta-ainekartoituksen sekä maaperätutkimuksen.

Tutkimuksien mukaan rakennus on kohtuullisessa kunnossa ja korjattavissa, mutta varsinkin alapohjassa on haitallisia yhdisteitä ja pohjan maaperässä paljon pilaantunutta maa-ainesta. Siksi rakennuksen kunnostus vaatisi betonisten huoltomonttujen purkua ja koko rakennuksen alalta huomattavaa maamassojen vaihtoa.

Todennäköisesti ainakin teatterikatsomon osalta täytyisi tehdä korotettu katto-osa. Viiston katsomo-osan alapuolelle mahtuisi teatteriravintola. Toisaalta ravintolan voisi sijoittaa muuhunkin kohtaan. Tilaa riittää myös lavasteille, puvustamolle, pukeutumistiloille ja toimistotiloille. Myös kaupunginorkesterille löytyisi tilat. Veturitallit on iso rakennuskokonaisuus.

Mikkelin taidekeskus on nyt väistötiloissa Akselin yläkerrassa ja avaa ovensa kesäkuussa. Jos teatteritoiminta muuttaisi veturitalleille, vanha teatteritalo voitaisiin saneerata vaikka taidemuseoksi. Tosin on jo tehty poliittinen päätös, että graniittitalo päätyy saneerauksen jälkeen taas taidemuseoksi.

Veturitallin sijainti on hyvä, lähellä keskustaa ja satamaa. Lisäksi tallin alueelle saataisiin suuret paikoitustilat autoille. Veturitallin vierestä kulkee käyttämätön pistorata. Tämäkin voisi nivoutua alueen toimintaan. Tallin ympäristön maisemoinnilla saataisiin alue aivan erinäköiseksi.

Olisi hienoa, jos meillä olisi Teatteri Veturitallit tai Teatteri Veturi.

Sataman kehittämiselle on jo suunnitelmat mutta niiden toteutus saattaa olla hamassa tulevaisuudessa. Miksi emme edes aloittaisi veturitalleista?

Vesa Tikkanen
Mikkeli