Lukijalta: Kaikkien alojen toimijat eivät millään mahdu Vanhalle Sotkulle — Eläkeläisten pillin mukaan ovat joutuneet tanssimaan kaikki muut

Suuresti arvostamani Markku Turkia, Naisvuoren eläkeläisten puheenjohtajuuden lisäksi teatterimies, esitti hiljattain Länsi-Savossa puheenvuoron, joka kaipaa kommentointia työmuurahaisen näkökulmasta.

Se, että kaikki toimijat olisivat mahtuneet Sotkun tiloihin sulassa sovussa, ei pidä ihan paikkaansa.

Eläkeläisjärjestöjen jokatorstaiset viiden tunnit tanssit ovat lukinneet tilan käytön ainakin teatteriryhmiltä, joilla on paljon avoimia yleisöesityksiä. Eläkeläisten pillin mukaan ovat siis joutuneet kaikki muutkin tanssimaan.

Olen ollut usein pulassa etsiessäni ryhmilleni esitystilaa. Sotkua kysyessäni vastaus on ollut aina sama: ei onnistu, koska torstaina salin pitää olla riisuttu eläkeläisten tanssitapahtuman takia.

Olisin kiitollinen, jos Markku valaisisi torilla tanssineille vallankumouslaisille teatterin lainalaisuuksia, joista asiaan vihkiytymättömät eivät voi tietää hevonhumppaa.

Esityksen rakentaminen, harjoittaminen esitystilassa sekä lukuiset esitykset eivät millään onnistu alle viikossa. Sotkun menetys on harmittanut, sillä se olisi aina ollut hinnaltaan ylivoimaisesti edullisin, sijainnista puhumattakaan.

Valitettavasti jupakka osoittaa myös sen, ketkä käyttävät valtaa tässä kaupungissa.

Eläkeläisten torimielenosoituksen jälkeen Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta otti tilaongelman käsittelyynsä parin päivän sisällä, tosin asia on varmasti ollut mietinnässä jo pitempään.

Kuitenkin asia on ollut tapetilla vasta muutaman kuukauden, joten hyvin nopeasti päättäjät ovat mielestäni reagoineet. Listalla oli mielettömän upeita vaihtoehtoja. Olisikohan poikateatterilaistenkin kannattanut vuoden 2013 valssimyllyn valtaamisen sijaan järjestää torilla rokkaava vallankumous, jotta nuorten ääni olisi saatu kuuluviin?

Kaikista tilaongelmista, jupinoista, ohjaajien uupumisesta ja joidenkin ryhmien lopettamisesta huolimatta Mikkelissä herännyt teatterintekemisen palo on herättänyt ihmetystä koko valtakunnassa.

Vapaita teatteriryhmiä ja kansalaisopiston ryhmiä on valittu tuhkatiheään arvostetuille festareille ympäri Suomen ja ryhmät ovat esiintyneet myös kotikaupungissaan lukuisissa koulutustapahtumissa, seminaareissa ja juhlatilaisuuksissa. Se on taatusti nostanut Mikkelin kaupungin imagoa.

Eikö olekin huippuhienoa, että teatterilaisten tilaongelma on vihdoin saatu ratkaistua? Nyt kun eläkeläisille vielä löytyy sopiva tila tanssiharrastukselleen, niin kaikki lienevät tyytyväisiä.

Ilman muuta eläkeläisjärjestöt tarvitsevat tilansa. Toivon sen löytyvän pikaisesti, ettei tarvitse kymmentä vuotta odotella. Se jos mikä syö riskiäkin naista ja miestä.

Kati Kinnunen
Mikkelin Poikateatterin perustaja (v. 2008)

Luetuimmat