Mielipide: Mikkelin pitäisi lakkauttaa Työväen Näyttämöpäivien kumppanuussopimus ja antaa rahat Mikkelin Teatterille

Länsi-Savon tiistain numerossa Mikkelin teatterin kannatusyhdistyksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja vetosivat perustellusti siihen, että teatterilta ei leikattaisi 71 000 euroa tulevassa kaupungin talousarviossa.

Mielestäni kulttuurimenoissa leikkauskohde tulee olla muu kuin Mikkelin teatteri.

Leikkauskohteen tulee olla Työväen näyttämöpäivien avustus eli kumppanuussopimuksen päättäminen. Sattumalta summakin on osapuilleen sopivan kokoinen.

Miksi kumppanuussopimus Työväen näyttämöpäivien kanssa tulee päättää?

Syitä on ainakin kaksi.

Jos kaupunki joutuu leikkaamaan kulttuurimenoista, leikkauksia ei tule kohdentaa peruspalveluluonteisiin kohteisiin kuten tässä tapauksessa Mikkelin teatteriin. Työväen näyttämöpäivien tukeminen samalla kulttuurisektorilla on torta på torta.

Toinen peruste sille, miksi Työväen näyttämöpäivien kumppanuussopimus tulee päättää ja säästyvät varat siirtää Mikkelin teatterille on seuraava:

Olin noin 40 vuotta sitten valtuustossa, kun tuli esille Työväen näyttämöpäivien järjestäminen Mikkelissä. Silloinen demarivetoinen valtuusto riemusta kiljuen kutsui näyttämöpäivät Mikkeliin.

Muu valtuuston porukka seurasi tumput suorina tapahtumaa, kuten tekee edelleenkin.

Lahden kaupunki oli viisaampi, se ei ottanut vastaan näyttämöpäiviä. Syykin oli selvä; Työväen näyttämöiden liitto järjestää vain Työväen näyttämöpäivät, ei maksajan eli Mikkelin näyttämöpäiviä.

Kysyin ensimmäisenä vuonna, mikä oli Työväen näyttämöiden liiton osuus tilinpäätöksen mukaan kokonaiskustannuksista. Se oli kokonaista 36 markkaa.

Niin pitkään kun olin valtuustossa, 16 vuotta, kysyin aina avustuksen myöntämisen yhteydessä, miten on mahdollista, että kaupunki kustantaa näyttämöpäivät, mutta maksaja ei saa nimiinsä kustantamaansa tapahtumaa?

En voi ymmärtää vieläkään. Ainoa konkreettinen muutos, mitä sain aikaiseksi, oli se, että Työväen näyttämöpäivät-sana häivytettiin pienen tekstin taakse ja Mikkelissä kirjoitettiin isolla.

Onko nykyisillä päättäjillä kanttia tehdä päätös, että säästyvät varat siirretään sinne, minne ne kuuluvat: Mikkelin teatterille!

Raimo Jenu