Lukijalta: Laitetaan rahat ikäihmisten hoitamiseen, ei terveysjättien johtajien miljoonapalkkioihin

Vaalien alla kaikki puolueet esiintyvät vanhusten ystävinä ja arvostelevat raakaa hoivabisnestä.

Puolueissa on eroja. Vasemmiston edustajana olen pitkään pitänyt esillä haasteita, jotka ovat nyt tulleet esiin. Nämähän eivät ole edes uusia uutisia.

Kyse ei ole yksittäisistä virheistä vaan systemaattisesta toiminnasta, jossa ahne voitontavoittelu ja resurssien alimitoittaminen polkevat alleen vanhusten oikeudet, hoivatyön etiikan ja lait.

Pääministeri Juha Sipilän johdolla hallitus on yrittänyt laajentaa yhtiöiden osuutta sotepalveluissa ja jatkanut kuntien rahoituksen leikkaamista. Kunnat on pakotettu säästämään ja ulkoistamaan palveluja.

Laajenevan vanhusväestön hoivamarkkinat ovat vetäneet puoleensa pääomasijoittajia, jotka tavoittelevat mahdollisimman kovaa tuottoa. Näin on luotu jatkuva paine karsia henkilöstömenoja ja alimitoittaa palveluja, joita kunnat tuottavat tai tilaavat.

Kunnat ovat 90-luvun puolivälistä muuttaneet vanhainkoteja tehostetuksi palveluasumiseksi, jossa asukkaat maksavat enemmän. Sote, joka toivottavasti kaatuu nyt lopullisesti, merkitsisi palvelujen keskittymistä neljälle suurimmalle terveysyritykselle.

Suuret monikansalliset terveysfirmat ostavat koko ajan pois pieniä kotimaisia perheyrityksiä, joissa on haluttu tehdä vanhustenhoitoa laadukkaasti ja eettisesti.

Nykyisille valvontaviranomaisille, Valviralle ja aluehallintovirastoille, tarvitaan lisää resursseja. Yritysten omavalvonta ei ole toiminut, kuntien valvonta on pettänyt.

Kuntapäättäjien pitäisi ottaa kovat sopimussakot käyttöön. Jos ei saa sopimuksen mukaista laatua kotikunnan vanhuksille, tulee lasku jättää maksamatta ja periä automaattinen sopimussakko.

Vanhuspalvelujen laiminlyönnit ja epäasiallinen kohtelu voivat täyttää useiden rikosten tunnusmerkistöä. Valvontaviranomaisten on tehtävä yhteistyötä poliisin kanssa. Rikosvastuun on toteuduttava.

Palvelujen järjestämiseen tarvitaan lisää euroja, vanhustyöhön pitää saada myös sitova hoitajamitoitus sekä hoiva-alalle kunnon palkka. Kyse on myös laajemmista epäkohdista. Huonoa hoitoa on löytynyt myös päiväkodeista ja lastensuojelusta.

Oikeus arvokkaaseen ja inhimilliseen vanhuuteen kuuluu kaikille ikääntyville, ei vain varakkaille.

Sijoitetaan yhteiset verorahat hyvään hoitoon kaikille, ei ylisuuriin optioihin tai johtajien miljoonapalkkoihin.

Korostan, että meillä on yhä hyvää hoitoa, myös yksityistä.

Risto Mykkänen
eduskuntavaaliehdokas (vas.)
Pieksämäki