Lukijalta: Työmarkkinalordit hallitsevat Suomea

Seniori-ikäiset ammatti-ihmiset ovat haluttuja. Oikeusministeri Antti Häkkänenkään ei siis lämpene uudelle Lex Lindströmille, jossa 60 vuotta täyttänyt ja pitkään työttömänä ollut henkilö voisi päästä eläkkeelle (LS 28.8).

Myös vuokramiespalveluja tarjoava yrittäjä Harri Haavikko kertoo, että työvoimapula tai sen pelko toistuu eteläsavolaisten yritysten puheissa.

Kun viime vuosina maahamme rantautui aasialainen marjanpoimijabuumi, jonka ohessa paljastui räikeitä väärinkäytöksiä, laki löytyi ja tilanne saatiin inhimillisiin uomiin. Sama ”marjanpoimijamalli” eri variaatioineen on pesiytynyt muihinkin ammattikuntiin. Hyvällä syyllä voimme puhua ikä- ja palkkarasismista.

Syihin jotka aiheuttavat työvoiman ja työntarjonnan kohtaanto-ongelman, ei todellisuudessa puututa.

Jos ay-liike olisi uskottavasti huolissaan vallitsevasta tilanteesta ja laittomasta syrjinnästä työmarkkinoilla ja näin ollen heikoimman asialla, se olisi jo aika päivää sitten saattanut asiat järjestykseen.

Myös täystyöllisyyden ajamisesta se on luopunut ajat sitten. Täystyöllisyyden tavoitteleminen olisi kuitenkin juuri vähempiosaisten huomioimista.

Suomessa on 1970-luvulta lähtien käytännössä ollut kaksikamarinen eduskunta. Ylähuoneen muodostavat suurpääomaiset talousryhmittymät ja ay-liike.

Ryhmittymä, jonka osapuolia voi nimittää työmarkkinalordeiksi, määrää käytännössä noin puolesta kansantalouden kakusta ja siitä kuinka se jaetaan.
Tässä kuviossa eduskunnalla ja hallituksella on todellisuudessa tuskallisen vähän toimivaltaa toiseenkaan kansantalouden kakun puolikkaaseen, jos ollenkaan. Kuten nyt lakkouhkakuvista hyvin näemme.

Kolmikantaneuvotteluista ja sopimuksista ylväästi puhuminen lienee pääosin huijausta ja sumutusta. Demokratiasta puhuminen joutuu outoon valoon ”ylähuoneen” pitäessä talousvaltaa pihtiotteessaan.

Tästä voidaan johtaa ajatus sosialidemokratian eroihin Suomessa ja Ruotsissa. Meidän annetaan kuvitella, että Suomen sosialidemokratia on samanlaista kuin Ruotsin sosialidemokratia. Todellisuudessa puhutaan kahdesta erilaisesta liikkeestä.

Ruotsin demarit ovat pystyneet kansantaloudellisesti huomattavan tulokselliseen politiikkaan ja toimintaan. He liputtavat Ruotsin elinkeino- ja yritysmaailman moninaisuudelle ja realiteeteille, sekä huomioivat muutostarpeet ajan hengessä.
Luutuneessa Suomen sosialidemokratiassa on enemmän kuin hyppysellinen idän vallankumousperinnettä, aina 1800-luvulta lähtien.

Siksi meidän tavallisten suomalaisten on syytä ymmärtää, miksi ay-liike, suolattuna suomalaisella sosialidemokratialla, niin herkästi ja vahvasti tarttuu yliampuviin ja epäparlamentaarisiin keinoihin.

Tätä ylähuoneen toista vasemman laidan osapuolta siivittää edelleen vuosikymmenien takainen ideologia ja keinot.

Reijo Paunonen
kunnanvaltuutettu (kesk.)
Juva